Благой Георгиев - Благо Джизъса вече е профукал 150-те хиляди

...
Благой Георгиев - Благо Джизъса вече е профукал 150-те хиляди
Коментари Харесай

Джизъса пропиля 150-те бона от "Сървайвър", ето защо

Благой Георгиев - Благо Джизъса към този момент е профукал 150-те хиляди лв., получени като премия за успеха му в „ Сървайвър ”, научи „ Уикенд ”. Вместо за купони и празненства, с каквито е прочут плейбоя, парите са прилапани от обсадилите го пълчища лихвари и съдия-изпълнители.

Все отново, Джизъса съумява да спастри 100 лв., с които записва фондацията си „ Благо-Дарност 7 ”. Нейните цели са разпространение на физическото образование и спорта измежду деца в неравностойно състояние или без родители, възпитавайки ги в дух на великодушие, хуманизъм и почитание към човешката персона. Георгиев не се бави дълго и незабавно стартира да работи. Миналия уикенд Джизъса събра участниците в риалити формата и десетки звезди на проведеният от него благотворителен мач. Освен билети, десетките фенове, участници и почитатели имаха опция да създадат и спомагателни дарения. Те постъпват по сметките на фондацията. Събраните средства ще се употребяват в поддръжка на деца в неравностойно състояние, разгласи Георгиев, който се закани да провежда още по-мащабно събитие идващите месеци.

На пръв взор, желанията на Благой да употребява своята известност с цел да оказва помощ на хлапета в неволя наподобяват извънредно благородни. Недоброжелатели обаче подозират, че зад положителните планове на Джизъса може да се крие и метод да си обезпечи прехрана. Далеч от алчните лихвари, на които съгласно осведомени дължи големи суми. Колкото и да ни се желае това да са грозни клюки от завистници, учредения за сходни съмнения не липсват към регистрацията на фондация „ Благо-Дарност 7 ”.
Интересно е, че Георгиев е избрал да записва фондацията си в частна изгода, а не в социална, каквато е всеобщата процедура в целия свят. Макар и на пръв взор дребна, разликата е извънредно основна, изясняват адвокати. Законът дава надалеч по-големи привилегии на сдруженията в социална изгода. Освен че всички събрани пари са освободени от налози, облекчения има и за донорите. Отделно от това, фондациите, настоящи в социална изгода, могат да аплайват за финансиране от страната или европейските фондове. Всяка година Министерски съвет разпределя десетки милиони левове за планове на разнообразни сдружения, а сумите планувани от Европейски Съюз са в пъти повече. Бонусите с финансирането, несъмнено, вървят и с немалки ограничавания. На първо място, фондацията би трябвало да има двустепенна форма на ръководство - директорски и контролен съвет - с не по-малко от трима членове, които носят наказателна отговорност, в случай че одобрят погрешно консумиране на събраните от дарения пари. Контролът от държавните органи върху тези фондации също е доста по-засилен.

По напълно друг метод стоят нещата с фондациите в частна изгода . В закона е посочено, че тя може да провежда разнообразни благотворителни събития, създава и търгува с разнообразни артикули, а събраните пари, които са освободени от налози, може да се харчат даже и единствено в полза на нейните членове. В случая подобен към днешна дата е единствено Благой Георгиев. Няма и условие за външен надзор по какъв начин се изразходват даренията. Решенията за харчене на парите могат да се вземат еднолично от Благо Джизъса като неин шеф.

„ Фондацията в частна изгода може да се преглежда, условно казано, като ЕООД с нестопанска цел, което се ръководи еднолично, реализира комерсиална активност, само че не образува облага ”, разяснява правист.

По думите му, това не пречи шефа да откри метод по какъв начин законно да изхарчи парите в своя изгода - като си гласоподава голяма месечна заплата, назначи на трудов контракт свои близки или други сходни врътки. Дали също така ще се прави и благотворителна активност, и каква тъкмо, си взема решение еднолично шефа.
Подобна скица бяха основали от скандалната фондация „ Хелп Карма ”. Според интернет страницата си, фондацията употребява събраните дарени с цел да заплаща лекуването на деца в чужбина. От следствие на Би Ти Ви обаче се разбра, че около тази благородна активност, която също е много мътна, шефовете са си раздавали месечна заплати от по 20-30 000 лв..

Дали Благой Георгиев ще приложи неприятните практики на „ Хелп Карма ”, както подозират неговите зложелатели, или ще употребява събраните дарения с цел да прави добрини на деца в потребност, следва да разберем. Факт е, че Джизъса надалеч не е в цветущо финансово положение. Месец откакто завоюва „ Сървайвър ”, от 150-те хиляди лв. премия не е останало нищо. Веднага щом парите са преведени по сметката на Георгиев, към тях ръка протягат многочислените му кредитори. Първи са босовете на финансова къща, с чиито пари преди време Джизъса си купи баровска къща в столичния кв. „ Горна Баня ”. Бившият футболист бе изпъден от там още през 2018 година, откакто стопира да заплаща вноските по заема. Лихварите небрежно продадоха къщата и колата на Георгиев, само че даже и по-късно той продължава да им дължи над 50 000 лв., в това число и за неплатени сметки за ток и вода. Няколко седмици след успеха в риалити предаването, старите отговорности на Джизъса към финансовата къща най-сетне са уредени.

Близки до плейбоя разкриват, че това надалеч не са единствените му задължения. Според слуховете, поради пристрастеността на Георгиев към хазарта и кръчмарските запои, той дължи на лихвари над 1 милион лв.. Георгиев от своя страна не може да се похвали с кой знае какви приходи, че да се разплати с тях.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР