Благовец е един от най-големите пролетни празници, част от Великдeнския

...
Благовец е един от най-големите пролетни празници, част от Великдeнския
Коментари Харесай

На Благовец носете пари, за да не свършват

Благовец е един от най-големите пролетни празници, част от Великдeнския празничен цикъл. В Евангелието се споделя по какъв начин на този ден архангел Гавраил се явява на Дева Мария, с цел да й заяви богатствата част, че ще зачене и роди Божия наследник.

Ето за какво на този ден, на 25 март, честват и майките, защото Богородица е тяхната закрилница.

От Благовец нататък земята стартира да се затопля. Според старите вярвания на този ден излизат змиите и гущерите, които по-късно се прибират на Преображение.

За да стоят надалеч змиите от вкъщи, в някои региони на страната хората палят огън върху керемида. С нея стопанинът обикаля къщата, кошарите, пчелина и другите постройки в парцела.

Жените пък правят различен ритуал - ритуалното плашене. Изричат заклинания: " Бягайте змии, гущери, бълхи и жаби, че идва дядо Благовец с огромния токмак ". Жените също се застраховат против ухапвания от змии през лятото, като през целия Благовец не допират игли, куки и конци.

На Благовец постоянно би трябвало да носите в джоба си задоволително пари. Тъй като може да ви закука кукувица. Вярва се, че който я чуе, ще има толкоз пари през година, колкото сега носи със себе си.

На Благовещение има поверие, обвързвано и с дребните момиченца. Смята се, че навръх този ден майките би трябвало да пробият ушите им. Поставянето на обици и то златни, е сигурен метод момиченцата да са предпазени от зли сили.

Според националното вярване, на Благовец щъркелите и лястовиците се завръщат по родните си места. Което е сигурен знак, че зимата към този момент си е отишла. Зърнат ли първите щъркели и лястовички, хората смъкват мартениците. Точно те са ги пазили от злите сили на прехода сред сезоните.

Вижте и каква е празничната софра за Благовец!

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР