Благословия от митрополит Николай е първата стъпка за създаване на

...
Благословия от митрополит Николай е първата стъпка за създаване на
Коментари Харесай

Всяка църква в Пловдив с фейсбук профил

Благословия от митрополит Николай е първата стъпка за основаване на Facebook страница на пловдивските църкви. Много от тях към този момент участват в обществените мрежи. Това са “Св. Николай ”, ”Св. Преп. Параскева Епиватска ”, “Св. Димитър ”, ”Св. Преображение Господне ” в ЖР “Тракия ”, митрополитския храм ”Св. Вмчц Марина ”, ”Св. св. Кирил и Методий ”, ”Св. Иван Рилски ” и катедрален храм ”Св. Богородица ”.

Социалните мрежи се употребяват от църквата като средство, което подкрепя свещениците да засилят вярата на хората, те подтикват и предизвикат миряните да пристъпят църковния предел и да се приближат до Бога, коментират те.

Благословията на Дядо Николай е нужна за всеки новооснован материал, който се качва в интернет пространството, с цел да бъде съгласуван с духовните потребности на хората и да бъде поднесен по метод, който подхожда напълно на нашата свята православна религия, изясняват духовниците. Освен това не е потребно от духовна позиция Facebook и Туитър да стават естрада за персоналното мнение на духовенството, което може да не бъде изразено в най-пълна степен и с най-подходящите изразни средства.

Енорийският духовник на един от новите храмове в Пловдив “Св. Николай Мирликийски Чудотворец ” - отец Георги, е основал и поддържа Facebook страницата на църквата. Преди 3 години и половина той е служил в катедралния храм ”Св. Богородица ” и е основал профил и за него. “Фейсбук е настоящ в нашето време и доста хора, търсейки истината и смисъла на своя живот, попадат на материали, свързани с нашата Вяра посредством своя смарт телефон, изяснява той. Така част от младежите откриват нов свят, изпълнен с естетика и наслада, който демонстрира кое е най-важното - спасението на човешката душа. Затова материалите, които се разгласяват във Facebook, следват главната цел да водят човек към избавление ”.

Благодарение на профила на църквата доста нови миряни са я посетили, откакто видели нейни фотоси в мрежата. Някои от тях са се венчали в " Св. Николай ", други са кръстили там рожбите си.

Светият синод на БПЦ не е наложил съответни условия за поддържане на профилите на църквите в обществените мрежи. В тях се разгласяват проповеди, текстове на служби, информация за поста и причастието, за тайнствата като Кръщене и Венчание, Изповед, Причастие, за устройството на храма и за това какъв да бъде нашият живот като православни християни.

“Все отново не би трябвало да забравяме, че прекомерното стоене във Facebook не ни приближава до Бога. Той е в храма и в тайнството - в молитвите и в светата литургия ”, добавя отец Георги от новия пловдивски храм.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР