Благосъстоянието на българите се е подобрило значително през последните 10

...
Благосъстоянието на българите се е подобрило значително през последните 10
Коментари Харесай

Българите забогатяват, но се увеличава разликата между бедни и богати

Благосъстоянието на българите се е подобрило доста през последните 10 години, у нас приходите разрешават по-лесно придобиване на жилище спрямо множеството страни в Европейски Съюз, само че се вижда все по-голямо увеличение на разликата сред небогати и богати. Това регистрира компанията за обезпечаване на търговски заеми Allianz Trade.

Според данните чистите активи на българските жители бележат съвсем троен растеж от 2011 до 2021 година и доближават до 11 410 евро на глава от популацията.  Доклад на компанията по тематиката обгръща близо 60 страни от целия свят. България се подрежда на 36-то от 57 места в класацията по индикатора чисти активи на глава от популацията.

Анализаторите на Allianz Trade обръщат внимание и на паралелната наклонност за увеличение на разликата сред бедните и богатите у нас. Сравнение сред 2011 и 2021 година демонстрира, че делът на активите на междинната класа в България понижава с над 2 %. Въпреки че за момента той остава относително висок - на равнища над 40 на 100, съгласно специалистите това са знаци за " пропукване " на модела на отмерено систематизиране на благосъстоянието.

Тази наклонност е и повода България да губи над 10 позиции в класацията по знака на Allianz Trade за отмерено систематизиране на благосъстоянието (Allianz Wealth Equity Indicator) за последните 10 години. Индикаторът е сложен, създаден въз основата на пет съществени параметъра, с цел да потърси справедлив измерител за разпределението на благосъстоянието в другите страни.

Подобен е трендът и в други страни от някогашния социалистически блок, като Чехия, Унгария и Словения. На челната позиция е Нидерландия, като добър модел за систематизиране съгласно анализаторите е реализиран и в Норвегия, Дания, Латвия и Израел. Очаквано с доста неравномерно систематизиране на активите се отличават страни от Латинска Америка, както и ЮАР, Съединени американски щати и Русия.

Според проучването макар растежа на цените на парцелите, у нас приходите разрешават по-лесно придобиване на жилище спрямо множеството страни в Европейски Съюз и Северна Америка. Сравнителен разбор демонстрира, че съотношението е по-благоприятно за жителите на Италия, Финландия и Сърбия, само че е доста по-тежко в Германия, Обединеното Кралство, Съединени американски щати, Канада и Португалия.

В международен проект повишаването на активите на популацията е отчетливо с двуцифрен растеж през всяка от последните три години. През 2021 година с следващ скок от 10,4 на 100, провокиран главно от хиперактивността на фондовите пазари, захранвана от фискална политика, общата брутна стойност доближава 233 трилиона евро. В региона на ЦИЕ се регистрира даже още по-сериозен растеж на активите на популацията от 12,2 на 100. Рекордьори обаче са в района на Северна Америка с нарастване от 12,5 на 100, което затвърждава и позицията им на най-богатите хора в света с брутни финансови активи на глава от популацията от 294 240 евро по отношение на приблизително 41 980 евро в международен мащаб.

Анализаторите на Allianz Trade предизвестяват, че 2021 година ще е последната с такава възходяща наклонност поради сериозните промени в международен мащаб. Войната в Украйна и възобновяване от ковид провокираха сериозна инфлация, проблеми в енергетиката и питателните продоволствия, както и промени във фискалната политика. Затова 2022 година ще нанесе удар върху активите на семействата по света, като се чака те да изгубят приблизително към една десета от благосъстоянието си. Това се комбинира и с притеснителната наклонност за съществено нарастване на задълженията на семействата, които през 2021 година доближават до 52 трилиона евро в международен мащаб.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР