Благоевградската общественост отбеляза 172 години от рождението на Георги Измирлиев

...
Благоевградската общественост отбеляза 172 години от рождението на Георги Измирлиев
Коментари Харесай

В Благоевград отбелязаха 172 години от рождението на Георги Измирлиев

Благоевградската общност означи 172 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето.

Участие в обред по полагане на венци и цветя на паметника на Георги Измирлиев, в символ на благодарност, взеха: Илко Стоянов-кмет на община Благоевград, Радослав Тасков-председател на Общински съвет Благоевград, общински съветници, Доброволно формирование „ Георги Измирлиев-Македончето “, представители на културни институти и политически партии, общественици, възпитаници, жители.

Възпитаници на Пето СУ „ Георги Измирлиев “ припомниха паметни моменти от живота и делото на българския бунтовник.

Роден на 21 април 1851 година в Горна Джумая в фамилията на Димитър Стоицов Измирлиев и Тона Икономова-Измирлиева. Баща му Димитър е търговец на дребно, а майка му произлиза от хайдушки жанр от малешевското село Берово.

След цариградския интервал благодарение на Найден Геров постъпва във Военното учебно заведение в Одеса през есента на 1873 година, юнкер в 59-и Люблински пехотен полк.

В края на 1875 година отпътува за Гюргево. Избран от Гюргевския революционен комитет за помощник-апостол и боен началник на Първи революционен окръг в България.

Георги Измирлиев – Македончето е изтъкнат държавник, участник в Априлското въстание през 1876 година като асистент на апостола Стефан Стамболов и боен началник в I-ви Търновски революционен окръг.

В разгара на подготовка е хванат след изменничество и наказан на гибел посредством обесване.



Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР