Благоевградската общественост отбеляза 146 години от рождението на видния български

...
Благоевградската общественост отбеляза 146 години от рождението на видния български
Коментари Харесай

Благоевград отбеляза 146 години от рождението на революционера Гоце Делчев

 img_1324  img_1328  img_1329  img_1360  img_1364
Благоевградската общност означи 146 години от рождението на видния български бунтовник Гоце Делчев.

В знак на благодарност и поклонение към делото и личността на Гоце Делчев, заместник-кметът по европейските планове и стратегии на Благоевград Зорница Кралева постави цветя пред паметника на националния воин. Глава пред паметника на Гоце Делчев на площад „ Македония “ в Благоевград сведоха още заместник- регионалният шеф Иван Стоянов, народни представители, представители на политически партии, културни институции, образователни заведения, общественици и жители, оповестиха от общината.

Знакови моменти от живота и делото на огромния български бунтовник припомниха Елиза Тодорова и Боян Георгиев, ученици на театрална школа „ Ер дребен “ към Драматичен спектакъл „ Проф. Енчо Халачев “, с началник Бранимир Митов.

Ритуалът по полагане на цветя пред паметника на Гоце Делчев всяка година напомня на обществеността за личността и героизма на Делчев. Гоце Делчев (Георги Николов Делчев) е един от най-видните български революционери. Възпитан в духа на родолюбие, национализъм и почитание на фамилните полезности, той остава в историята като най-значимата фигура в битката за освобождението на българските земи, оставени под турско иго след Берлинския конгрес.

Гоце Делчев е създател, лидер и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, създава техните стратегии и устави. Най-близките му съратници са Дамян Груев, Гьорче Петров и Пейо Яворов. Думите на войводата „ Аз разбирам света само като поле за културно състезание сред народите ” носят своето пророческо обръщение и в наши дни.

Пресцентър
Община Благоевград
[email protected]

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР