Благоевградска област се нарежда на девето място сред всички 28

...
Благоевградска област се нарежда на девето място сред всички 28
Коментари Харесай

Област Благоевград в топ 10 за най-много договорени европейски средства

Благоевградска област се подрежда на девето място измежду всички 28 административни области в България по стойност на безвъзмездните средства, контрактувани от Европейските структурни и капиталови фондове. Това заяви по време на конференция през днешния ден шефът на Областен информативен център – Благоевград Бисер Младенов. Включвайки плана за създаване на Автомагистрала „ Струма “ обаче, по който бенефициент е Агенция „ Пътна инфраструктура “, област Благоевград се подрежда на второ място, незабавно след София-град, по този аршин.

От началото на програмен интервал 2014 – 2020 година до 31 декември 2022 година подписаните контракти с бенефициенти на територията на Благоевградска област са 2 443 на обща стойност 504 322 554 лв.. В данните не е включен огромният план за създаване на Лот 3. 1, Лот 3. 3 и тунел „ Железница “ на Автомагистрала „ Струма “, макар че те се намират на територията на региона, прецизираха от ОИЦ – Благоевград.

Само през 2022 година са подписани нови 257 контракта за даване на безплатна финансова помощ на обща стойност над 57 млн. лв., от които 36, 5 млн. лв. БФП.

Анализът по Оперативни стратегии демонстрира, че най-вече средства в региона са привлечени по Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 година, следвана от Оперативна програма „ Околна среда “ 2014 – 2020 година, Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014 – 2020 година и Програма за развиване на селските региони 2014 – 2020 година От подписаните през 2022 година пък най-вече са договорите по ПРСР 2014 – 2020 година Към края на 2022 година са изплатени 67% от контрактуваните суми. Най-висок % на изплатените средства има ОПИК, а минимален - ПРСР.

Очаквано, най-вече европейски средства са съумели да договорят бенефициентите на територията на най-голямата община в региона – Благоевград. След нея се подреждат Петрич, Гоце Делчев, Банско, Сандански и Разлог. За сметка това обаче на бенефициентите от община Банско са изплатени максимален % от контрактуваните по Оперативните стратегии средства. Община Кресна пък се подрежда преди всичко в региона по стойност на безплатни средства на глава от популацията. Причината за това е дребният брой поданици в общината и съществуването на по-големи инфраструктурни планове.

В конференцията на ОИЦ – Благоевград се включиха представители на държавни структури, общини, Неправителствени организации и медии. Събитието е обичайно за центъра и по време на него заинтригуваните страни получават експертна информация за напредъка по усвояването на средства от Европейски структурни и инвестиционни фондове на територията на 14-те общини в Пиринско.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР