Blagoevgrad24.bg През следващите години и десетилетия в България ще има недостиг

...
Blagoevgrad24.bg
През следващите години и десетилетия в България ще има недостиг
Коментари Харесай

Образователният министър: През следващите десетилетия у нас ще има недостиг на всички видове специалисти

Blagoevgrad24.bg През идващите години и десетилетия в България ще има дефицит на всички типове експерти във всички сфери и системи, сподели пред публицисти в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев преди началото на националната среща на Професионалната директорска общественост за интеркултурно обучение " Всеки възпитаник ще бъде първенец “. " Младите хора, които ще навлизат на пазара на труда, ще бъдат едвам 2/3 от тези, които ще излизат  от него, т.е. ще навлизат в пенсионна възраст. Проблемът е не къде има дефицит и остатък на експерти и в кои посоки, а къде ще бъде по-малък този дефицит.

В момента това, което вършим в системата на висшето обучение, е да преструктурираме приема. Единствените професионални посоки, в които може да кажем, че няма дефицит, са тези от обществените науки, правните и стопанските науки, където продължаваме политиката за понижение на приема. Във всички други посоки, имаме дефицит на експерти. На мен ми се желае повече от тези, които приключват езикови гимназии и филантропични профили, първо да остават в България, в районите, и повече от тях да се включват в направленията, в които има дефицит “, сподели министър Вълчев.

Той уточни, че има огромен дефицит на фрагменти с професионално техническо обучение. " Само с цел да се поддържа " Тракия икономическа зона " са нужни 3000 души за застраховане на работните места, настрана да се развива. Позициите, които изискват професионално техническо обучение, са тези, които са с най-голям растеж на приходите. В момента в доста предприятия тези позиции са с по-високи хонорари, в сравнение с позиции, изискващи висше обучение. Ние би трябвало да обвържем пазара на труда с пазара на обучение. Това са са обособени пазари със своя лична логичност. Инструментите, с които ние разполагаме, са приемът, преструктурирането, определянето на специалности с предстоящ предстоящ дефицит на пазара на труда – това са специалности, в които хората, които ще се пенсионират в идващите 5 години, са два пъти повече от тези, които сега се образоват. В сряда на Министерски съвет за тези специалности в професионалните гимназии ще гласуваме спомагателни стипендии, както и за предпазените специалности. Отделно предоставяме спомагателни средства на учебните заведения, които обучат в тези специалности в системата на професионалното обучение “, уточни министърът.

По отношение на филантропичните профили, Вълчев уточни, че те са извънредно значими за близкото бъдеще, когато огромна част от специалностите ще бъдат сменени от машини и роботи. " Тогава главният капитал на индивида ще бъдат творчеството, въображението, опцията да свързва познания. В най-малка степен ще бъдат наранени тези специалности, които ще бъдат свързани с схващане, с грижата на индивида. Всичко това значи, че филантропичния профил ни е нужен “, сподели той, представен от " Радио Фокус ". По думите му в системата на висшето обучение има дефицит на студенти в няколко професионални посоки. " Не е огромен броят студентите в професионалните направления  философия, история, вяра, теология. Броят на студентите е незабележим.

Това значи, че дребна част от тези, които приключват филантропични профили, по-късно се осъществят в филантропични и професионални направления  в системата на висшето обучение. Ние приоритизираме профилите и специалностите, свързани с техниката, математиката и естествените науки, тъй като имаме обезпокоителен и трагичен предстоящ дефицит на студенти и експерти в секторите, които изискват експерти с инженери специалности. Този дефицит ще се задълбочава през идващите десетилетия. Същото може да се каже за педагогическите и природо-математическите науки. Днес имаме най-голяма компликация да подтикваме ползите на децата в региона на математиката, естествените науки  и техниката. Това се опитваме да създадем с действия по ползи, с преструктурирането на приема, без това да е за сметка на филантропичния профил “, сподели министърът на образованието.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР