Благоевград. С поднасяне на цветя и венци пред бюст-паметника на

...
Благоевград. С поднасяне на цветя и венци пред бюст-паметника на
Коментари Харесай

Благоевград: С поднасяне на цветя пред бюст-паметника на Тодор Александров в града бяха отбелязани 93 години от гибелта на героя

Благоевград. С поднасяне на цветя и венци пред бюст-паметника на Тодор Александров благоевградската общност означи 93 години от гибелта му, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пирин. Тържествената гала, която се организира пред паметника на революционера, намиращ се пред Съдебната палата в регионалния център, бе проведена от Община Благоевград и Вътрешна македонска революционна организация. Пред монумента на Тодор Александров се поклониха заместник-кметът на Община Благоевград Иво Николов, общинският консултант и ръководител на Вътрешна македонска революционна организация – Благоевград Георги Васев, националният представител Атанас Стоянов, представители на общинска и регионална администрация, представители на Регионален исторически музей - Благоевград, представители на Югозападен университет „ Неофит Рилски “, общественици и жители.
Тодор Александров е роден на 4 март 1881 година в покрайнините на Щип. Той е член на Централния комитет и водач на Вътрешната македонска революционна организация. С името на Тодор Александров са свързани едни от най-героичните страници на Вътрешна македонска революционна организация. Войводата демонстрира изключителна смелост по време на Балканската война. Със своите четници той завладява Кукуш и го предава на настъпващите български военни елементи. Големият родолюбец намира гибелта си на 31 август 1924 година, като към момента не е изяснено изцяло кой е същинският подстрекател за неговото ликвидиране.
Натали СТЕФАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР