Благоевград. Над 11 млн. евро е стойността на проект Трансгранично

...
Благоевград. Над 11 млн. евро е стойността на проект Трансгранично
Коментари Харесай

Над 11 млн. евро е стойността на проекта за защита от наводнения, бенефициент по който е Областна администрация – Благоевград

Благоевград. Над 11 млн. евро е цената на план „ Трансгранично обмисляне и инфраструктурни ограничения за отбрана от наводнения – Flood Protection ”, финансиран по Програма за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ V-А Гърция – България 2014 – 2020. Това сподели на конференция Красимира Крумова, координатор на плана, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пирин . Тя изясни, че сътрудниците по плана са 7. От гръцка страна това са: Регион централна Македония, който е водещ партньор; Регион Източна Македония и Тракия и Децентрализираната администрация на Македония и Тракия. От българска страна сътрудниците са 4, а именни: Областна администрация – Благоевград; Областна администрация – Хасково; Областна администрация – Кърджали и Областна администрация – Смолян.
„ По плана бюджетът на Областна администрация – Благоевград е 790 хиляди евро. Продължителността на плана е 36 месеца, като крайният период е месец септември 2020 година “, сподели още Крумова. Тя добави, че главната цел на плана е повишение равнището на отбрана от наводнения в трансграничния район на Гърция и България и по-конкретно в региони с висок риск от наводнения.
„ Подцелите на плана са: създаване, възобновяване и подсилване на съществуващата инфраструктура за отбрана от наводнения; доставка на нужното съоръжение за своевременна реакция при положение на бъдещи наводнения; възстановяване на съдействието сред способените органи в двете страни и подсилване на техния потенциал за справяне с последствията от изменението на климата “, посочи Крумова. Координаторът на плана съобщи, че има и други под цели, които са не по-малко значими. Крумова означи, че част от резултатите, които са заложени за реализиране след края на плана, са свързани с създаване, подсилване и възобновяване на защитни уреди против наводнения по поречието на река Струма в рискови участъци; създаване и възобновяване на предел №2 и десния насипен предел №3 на река Струма; създаване и рационализация на три бетонни стени по река Черна в Смолян, река Върбица в Златоград и река Чепинска в Рудозем; подсилване на десния бряг и разчистване на река Марица в региона на селата Великан и Ябълково, Област Хасково; възобновяване на защитната дига на река Крумовица и създаване на защитна дига на река Джебелска, село Тютюнче в Област Кърджали. Крумова сподели, че и в Гърция се планува осъществяването на сходни ограничения.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР