Благоевград. Категоричен съм, че трябва да се вземе най-балансираното, най-разумното,

...
Благоевград. Категоричен съм, че трябва да се вземе най-балансираното, най-разумното,
Коментари Харесай

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Трябва да се вземе най-разумното решение - да запазим находките и да продължи строежът на АМ „Струма”

Благоевград. Категоричен съм, че би трябвало да се вземе най-балансираното, най-разумното, най-отговорното решение, с което да се запазят находките и да продължи построяването на автомагистрала „ Струма ”. Никой не приказва за борба сред двете неща, и двата обекта са значими за нас. Това съобщи през днешния ден на изключителната сесия на общинския съвет в Благоевград кметът доктор Атанас Камбитов, оповестиха от пресцентъра на Община Благоевград . Заседанието бе свикано по предложение на общински съветници за провеждането на референдум, който да реши бъдещето на историческия обект. Местният парламент обаче не одобри настояването, като отхвърли и предлагането за привикване на Общо заседание, на което жителите да изразят своето мнение.
„ Решение няма. От една седмица слушам всевъзможни „ експертни ” отзиви, извънредно време е всеки да си прави работата. Има назначена комисия, ще изчакаме специалистите да си кажат мнението. Но слушам какви ли не небивалици и, почтено казано, се дава публичност на хора, които нито схващат, а в някои случаи става въпрос за откровени операции. Задължително би трябвало да запазим находките, наложително би трябвало да продължи строителството на Автомагистрала „ Струма ”, сподели още кметът Камбитов.
Според него решаването на този проблем не е от компетенциите на локалната власт. Затова е належащо да се изчака решението на експертната комисия, а не да се хвърлят в пространството крайни отзиви, които водят до неналичието на компромисно решение. Той за следващ път предизвести, че сега рискът за пренасочването на финансовите средства при забавянето на градежа на автомагистрала „ Струма ” е по-голям от вероятността да продължи финансирането на автомагистралата.
Според него процедурите при вероятно изместване на трасето на автомагистралата са дълги и може съдбовно да забавят стоителството. Кметът е безапелационен, че се изисква и нов Оценка на въздействието върху околната среда. „ Нека обстоятелствата да са ясни, с цел да може всеки, който взима решение, да си носи отговорността. Процедурата по изместване на трасето е комплицирана и дълга. Задължително ще би трябвало да се направи нов Оценка на въздействието върху околната среда, този въпрос съм го коментирал два пъти с министър Московски. Новият Оценка на въздействието върху околната среда предстои на обжалване. Ще напомня, че обжалването на Оценка на въздействието върху околната среда на депото ни забави година и 9 месеца. Ще би трябвало и нова оценка за сходство, нови парцеларни проекти. Правят се обявления, публично разискване, оценка на тези терени, които ще се отчуждават. Тук също има обжалване и, когато оценката не е влезнала в действие, стопира осъществяването. Досегашните отчуждителни процедури ни лишиха над 6 месеца. Като прибавим и времето за самото планиране, можем да преценим какъв брой ще се забави чисто процедурно изместването на автомагистралата. Затова моля към всички ви да вземем рационално и уравновесено решение, тъй че и находките да бъдат непокътнати, и строителството да продължи ”, акцентира кметът Камбитов.
По думите му, в случай че се удостовери това, което предвижда и спре финансирането на Автомагистрала „ Струма ”, всеки общински консултант би трябвало да застане зад името си и да носи отговорност за решението си.
„ Чуха се отзиви на професор Овчаров и какви ли не светила, а в един миг е меродавно мнението на хора, които несъмнено нямат ценз. Аз персонално ще изчакам решението на специалистите, имам вяра на тяхното мнение, а не на махленските приказки ”, добави Атанас Камбитов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР