Благоевград. Жители и гости на Благоевград ще имат възможност да

...
Благоевград. Жители и гости на Благоевград ще имат възможност да
Коментари Харесай

Благоевград: Градът става столица на италианското изкуство

Благоевград. Жители и посетители на Благоевград ще имат опция да се потопят в изяществото на италианското изкуство този месец. Това оповестиха от пресцентъра на Община Благоевград. Две изключителни изложения ще гостуват в Градска художествена изложба и Регионален исторически музей-Благоевград. На 7 юли/ петък/ от 18.00 часа италианският художник Алесандро Киарапа ще показа своя независима галерия в благоевградската художествена изложба. Специален посетител на събитието ще бъде Н.Пр. Антонио Таркуинио, почетен Консул на Република Италия.
Името на изложбата препраща към още един талантлив италианец, стихотворец и публицист, книжовник, философ- Данте Алигиери и е „ Божествена комедия “. Алесандро Киарапа е роден в Пополи, Италия през 1994 година Той е един от ярките гении на актуалното изкуство в Италия. За своите творби художникът споделя, че ги вижда в мозъка си. Изкуствоведката Пламена Димитрова-Рачева споделя за Алесандро, че неговите облици съчетават разнообразни усеща, в това число учудване и неподчинение, болежка и порив, страдалчество и екстаз. Според нея изкуството му носи идея обвързвана с традициите на ренесансовия неоплатонически мироглед, само че е духовно развита и рядко истинска като самостоятелно мислене и жанр.
Още една изключителна галерия чака феновете на изобразителното изкуства на 18 юли. Тя ще бъде открита от 17.00 часа в Регионален исторически музей. Историята на гостуващата галерия от Италия стартира с изтъкнатия създател и дълготраен учител във Факултета по изкуствата на ЮЗУ „ Н. Рилски “ – Благоевград доцент доктор Здравка Лисийска. Тя е видяна на конгрес в Милано от локални художници, които демонстрират интерес към нейните картини и към страната й. Общо 35 художници ще посетят Благоевград, с цел да показват актуалното изкуство на Италия пред българска публика.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР