Благоевград. Десетки родители взеха участие в срещата, организирана от кмета

...
Благоевград. Десетки родители взеха участие в срещата, организирана от кмета
Коментари Харесай

Десетки родители взеха участие в срещата, организирана от кмета на Благоевград Илко Стоянов във връзка с проблемите в Наредбата за стимулиране на раждаемостта

Благоевград. Десетки родители взеха присъединяване в срещата, проведена от кмета на Благоевград Илко Стоянов и ръководителя на Общински съвет Радослав Тасков по отношение на проблемите в Наредбата за стимулиране на раждаемостта, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пирин . Кметът съобщи, че би трябвало да се направи всичко допустимо, с цел да може въпросната разпоредба да проработи в най-кратки периоди и родителите, които към този момент са утвърдени да получат своята парична помощ за 2020 и 2021 година.

Илко Стоянов изясни, че с цел да могат помощите да бъдат изплатени, ще се наложи смяна освен на Наредбата, само че и промени на общинския бюджет. Според него най-реалистичният период за погашение на паричните суми на родителите е края на септември, началото на месец октомври.

От своя страна ръководителят на Общински съвет - Благоевград Радослав Тасков изясни, че и локалния парламент има волята – в най-кратки периоди, проблемите да бъдат отстранени.

Йосиф Кочев, общински консултант и член на комисията към Община Благоевград, която е разглеждала подадени заявки – заявления, изясни, че до този миг са подадени над 450, като от тях 8 са изплатени на родители за трето дете. 178 от заявките са били отказани, като най-честата причина е липса на непрекъснат адрес или уседналост от 2 години. Друг от претекстовете за отменяне е, че родителите имат неизплатени отговорности към общината. За разпределяне на помощта са утвърдени 262 фамилии. 67 заявления са подадени за деца, които са родени през 2021 година.

В хода на полемиката сред родителите и представителите на Общинска администрация и общински съвет стана ясно, че критериите в наредбата ще се уточняват, тъй че да няма ощетени. Обмисля се помощ да се отпуска и след трето дете, само че ще се вкара по-строг критерии, който ще се обвързван с условието за по-висок учебен ценз. Стана ясно също, че ще се наложи да бъдат импортирани промени в общинския бюджет, тъй като сега средствата, обезпечени за изплащането на помощите, са незадоволителни. Става дума за отпуснати 30 хиляди лева, които не стигат за всички утвърдени фамилии.

Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР