Благоевград. Бях много радостна от решението на директора на Драматичен

Благоевград. Бях много радостна от решението на директора на Драматичен ...

Тея Сугарева, режисьор: Бях много радостна от решението на директора на театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград да направим постановка, посветена на патрона на театъра.

Благоевград. Бях много радостна от решението на директора на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград Маргарита Мачева да направим постановка, посветена на патрона на театъра. Това каза на пресконференция Тея Сугарева, един от режисьорите на юбилейния спектакъл „Вапцаров – песни за човека“, посветен на стотния творчески сезон на театъра в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите ѝ в българския театър много рядко се случва да се правят представления, посветени на поети. „Четейки за Вапцаров, вниманието ми се пренасочи към неговата биографична съдба. Това, което привлече вниманието, ми са процесът, който се води срещу него, преследването на Вапцаров от държавата, овладяна от фашисткия режим, и разстрела, на който той става жертва. Така реших, че да се говори и въобще да се мисли за поезията на Вапцаров е невъзможно без тя да се постави в контекста на препятствията, пред които той е бил изправен. Те са били не само морални, естетически, но и физически. Така че частта, с която аз се заех да работя, се базира на документални източници“, каза още Сугарева.
Тя добави, че те включват полицейското досие на Вапцаров, протоколите от съдебното дело и спомени на очевидци – майка му, жена му и други писатели. Сугарева заяви, че в логиката на всички тези процеси се е опитала да постави Вапцаров в една много по-различна светлина от тази, в която сме свикнали да го възприемаме. Тея Сугарева подчерта, че в работата си е подходила обективно, представяйки двете страни на Вапцаров. Според режисьора първата от тях е свързана с това, че той е бил гениален поет, който е разстрелян от управляващите собствената му държава. Сугарева уточни, че втората страна на Вапцаров показва, че той действително е участвал в нелегални, незаконни, дори терористични действия. „Цялото нещо се завърта около това – как един човек стига до тази крайност, подведен от прагматичността, бързината и ефективността на действията, които предприема, включвайки се в тази нелегална организация“, подчерта Сугарева. Тя добави, че в постановката ще разкрие точно този негов образ, но и ще покаже, че хората, за които е работил, всъщност го предават.
Ливия НИНОВА

Източник: focus-news.net