Благоевград. Бях много радостна от решението на директора на Драматичен

...
Благоевград. Бях много радостна от решението на директора на Драматичен
Коментари Харесай

Тея Сугарева, режисьор: Бях много радостна от решението на директора на театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград да направим постановка, посветена на патрона на театъра

Благоевград. Бях доста радостна от решението на шефа на Драматичен спектакъл „ Никола Вапцаров “ – Благоевград Маргарита Мачева да създадем режисура, отдадена на патрона на театъра. Това сподели на конференция Тея Сугарева, един от режисьорите на юбилейния театър „ Вапцаров – песни за индивида “, отдаден на стотния креативен сезон на театъра в Благоевград, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пирин . По думите ѝ в българския спектакъл доста рядко се случва да се вършат представления, отдадени на поети. „ Четейки за Вапцаров, вниманието ми се пренасочи към неговата биографична орис. Това, което притегли вниманието, ми са процесът, който се води против него, преследването на Вапцаров от страната, овладяна от фашисткия режим, и разстрела, на който той става жертва. Така взех решение, че да се приказва и изобщо да се мисли за поезията на Вапцаров е невероятно без тя да се сложи в подтекста на трудностите, пред които той е бил изправен. Те са били освен морални, естетически, само че и физически. Така че частта, с която аз се заех да работя, се базира на документални източници “, сподели още Сугарева.
Тя добави, че те включват полицейското досие на Вапцаров, протоколите от правосъдното дело и мемоари на очевидци – майка му, жена му и други писатели. Сугарева съобщи, че в логиката на всички тези процеси се е пробвала да сложи Вапцаров в една доста по-различна светлина от тази, в която сме привикнали да го възприемаме. Тея Сугарева акцентира, че в работата си е подходила обективно, представяйки двете страни на Вапцаров. Според режисьора първата от тях е обвързвана с това, че той е бил талантлив стихотворец, който е разстрелян от ръководещите личната му страна. Сугарева посочи, че втората страна на Вапцаров демонстрира, че той фактически е взел участие в незаконни, противозаконни, даже терористични дейности. „ Цялото нещо се завърта към това – по какъв начин един човек стига до тази прекаленост, измамен от прагматичността, бързината и успеваемостта на дейностите, които подхваща, включвайки се в тази незаконна организация “, акцентира Сугарева. Тя добави, че в постановката ще разкрие тъкмо този негов облик, само че и ще покаже, че хората, за които е работил, в действителност го предават.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР