Благоевград. 5 интелигентни поливни системи с 5 сонди ще бъдат

...
Благоевград. 5 интелигентни поливни системи с 5 сонди ще бъдат
Коментари Харесай

Благоевград: 5 интелигентни поливни системи ще бъдат изградени в града по проект за съвместни действия с Гърция за нови технологии за управление на водните ресурси

Благоевград. 5 интелигентни поливни системи с 5 сонди ще бъдат построени в Благоевград по плана „ LYSIS – Съвместни дейности за създаването и използването на нови технологии за оптималното ръководство на водните запаси в градската среда “. Това стана ясно по време на встъпителна конференция по плана, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пирин . Проектът се осъществя по Програмата за трансгранично съдействие Интеррег V-A Гърция – България 2014 – 2020, предпочитана ос 2: „ Устойчив и адаптиращ се към климата трансграничен район ”, Тематична цел 6: Опазване и отбрана на околната среда и поощряване на ресурсната успеваемост, Инвестиционен приоритет 6f: Насърчаване на новаторските технологии за възстановяване на опазването на околната среда и ефикасното потребление на ресурсите в бранша на отпадъците, водите и почвата, или понижаване замърсяването на въздуха, Специфична цел 6: Подобряване ръководството на водите.
В него Община Благоевград си сътрудничи с Община Драма, Република Гърция, която е и водещият сътрудник по плана, както и с Община Павлос Мелос, Република Гърция, Солунския университет „ Аристотел ” и Неправителствени организации „ Активни младежи “. Стойността му е 1 743 038,30 лева, разпределен сред 5 сътрудници, а бюджетът на Община Благоевград възлиза на 535 889,20 лева Основна цел на плана е да показа и да разпространява смисъла на новите интелигентни технологии в ръководството на градските водни запаси. Чрез реализацията му ще бъде реализирано запазване и отбрана на околната среда и поощряване на ресурсната успеваемост.
За задачата се в Благоевград се построяват 5 интелигентни поливни системи с 5 сонди, сподели ръководителят на плана от българската страна Георги Ивановски, шеф отдел „ Териториално съдействие и икономическо развиване “ към Общината. По думите му те ще бъдат инсталирани в ж.к. „ Запад “, ж.к. „ Струмско “ и в парк „ Бачиново “. Предвидено е и облагородяване на пространството към тях. Заложеният период за осъществяване е 24 месеца, т.е. би трябвало дейностите да приключат до 31 август, само че съгласно Ивановски е допустимо да се наложи леко удължение на плана.
На конференцията участваха представители както на Община Благоевград в лицето на кмета доктор Атанас Камбитов и зам.-кметът Зорница Кралева, по този начин също и кметът на Драма, Р Гърция Христодулос Мамсакос, който изрази вяра, че този план слага началото на едно дългогодишно съдействие сред Благоевград и общината, която той управлява. Той поздрави кметът доктор Камбитов за метода по който наподобява регионалния център, пожелавайки му да бъде кмет и през идващите години. От своя страна доктор Атанас Камбитов също благодари за взаимните действия по плана и също изрази вяра, че двете общини ще продължат да работят взаимно и за в бъдеще. В рамките на събитието представители на Общински съвет – Драма, Община Павлос Мелос и Община Благоевград показаха подробни презентации за главните цели, задания и действия, които се осъществят по плана.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР