Благодатният огън слезе на гроба на Иисус в Йерусалим. Чудото

...
Благодатният огън слезе на гроба на Иисус в Йерусалим. Чудото
Коментари Харесай

Благодатният огън отново сътвори чудото - пламна на Божи гроб

Благодатният огън слезе на гроба на Иисус в Йерусалим. Чудото се случи още веднъж, а стотици богомолци го чакаха с неспокойствие, както всяка година на Божи гроб.

В мига на невероятната му поява забиха камбани, проехтяха възгласи, а доста миряни, изпълнили храма, започнаха да снимат с телефоните си.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която приказва още деятел Петър, и се счита за реликва за вярващите.

Появата му в навечерието на православния Великден посредством молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се назовава "чудото на слизането на Благодатния огън ".

В първите минути след запалването този огън има неповторимото свойство да не излъчва топлота и да не изгаря.

Огънят поражда над Божи гроб като дирек от синя светлина, от който патриархът възпламенява свещи. Понякога се възпламеняват непринудено свещите и лампите към църквата.

Патриархът изнася огъня пред църквата, откъдето вярващите го разнасят, а в някои случаи бива пренасян със специфични самолети до по-далечни православни страни, напомня Българска национална телевизия.

В България тази година няма да бъде донесен Благодатният огън.

Това беше по волята на Светия Синод на Българската православна черква, който реши, че няма да бъде проведено пътешестване до Йерусалим и на Великден, а в българските църкви ще се подава Благодатният огън от предходната година.

След като Благодатният огън слезе на Гроба Господен в Йерусалим, и у нас стартира раздаването на миналогодишния. Тази година това се провежда в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил ".

Свещенослужителите, получили Благодатния огън, ще го занесат в своите епархии, с цел да бъде донесен на вечерните богослужения на Велика събота, след които ще бъде известено Христовото Възкресение в среднощ.

Сред първите, които пристигнаха да вземат от Благодатния огън, бе иподякон Димитър от храма "Въздвижение на Светия Кръст Господен " в София.

Усещането е неописуемо, няма аналог, няма съпоставяне, то е неземно, сподели той, откакто получи Благодатния огън, оповестява Българска телеграфна агенция.

"Това не е елементарен пламък. Съприкосновението с тези измерения кара човек да го полазят тръпки ", уточни още иподяконът.

Митрополит Гавриил съжалява, че тази година няма да се изпрати българска делегация, която да донесе плодородния огън от Йерусалим. От Синода обгърнаха като причина неподходящи условия.

Според митрополит Гавриил обаче въпреки всичко ще имаме най-голямата реликва, а това е Светата литургия и Светото причестяване с тялото и кръвта Христови.

"Светото причестяване е най-важното в живота на християнина. Ние одобряваме тялото и кръвта Христови и в действителност Христос влиза в нашите души. Няма нищо по-свято, което човек да усети и да му помогне в битката с неговите пристрастености и немощи, с неговите грехове, да го издигне в духовно отношение. Това е най-великото свещенодействие, най-голямата реликва ", сподели митрополитът в изявление за Българска телеграфна агенция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР