"Благодаря на всички българи, които отвориха сърцата и домовете си,

...
"Благодаря на всички българи, които отвориха сърцата и домовете си,
Коментари Харесай

Румен Радев в Русе: Не е достатъчно да има само телефон за връзка на бежанците

"Благодаря на всички българи, които отвориха сърцата и домовете си, тъй че да посрещнат всички хора, търсещи протекция от войната в Украйна "

Това съобщи президентът Румен Радев в Русе.

"Очаквам страната, като главен координатор и уредник при посрещането на бежанци от Украйна, да бъде още по-ангажирана и срочно да изготви явен логаритъм за разпределението на отговорностите сред централната и локалната власт ", добави президентът.

Румен Радев посети общинския спешен център, в който се настаняват част от сънародниците ни и бежанците от спора в Украйна, както и заздравителен пункт, оголен от БЧК-Русе, в който доброволци, взаимно със чиновници на общината обезпечават помощ и съвещания на влизащите в България бежанци.

Президентът поздрави за положените старания управлението и чиновниците на общината и регионалната администрация, чиновниците на „ Гранична полиция “ и Агенция „ Митници “ и доброволците от Българския червен кръст. „ Всички те вършат по този начин, че България да извърши своя филантропичен дълг към хората, които търсят протекция и бягат от войната “, уточни президентът. Той открои като положителен и обстоятелството, че към този момент има авансово готови спомагателни пунктове за посрещане на бежанци, които на този стадий не се постанова да проработят, макар високата натовареност.

"Благодаря на всички българи, които отвориха сърцата и домовете си, тъй че да посрещнат всички хора в потребност, акцентира президентът. Той уточни, че чака да бъде построена гъвкава, само че и устойчива връзка сред пунктовете, където влизат хората в потребност, локалната власт и бизнеса, с цел да има по-добра съгласуваност за даване на опция за леговище и работа. "

Държавният глава показа усещания от срещата си със фамилиите с деца, настанени в спешния център, като уточни, че всички те са признателни и удовлетворени от грижите и от вниманието, което им се оказва, само че задават въпроси за това дали могат да останат в България и да работят тук, техните деца да вървят на детска градина и да учат у нас. „ Очаквам по най-бързия метод да бъде решен казусът с бързото издаване на документи за идентичност на хора от нашата историческа диаспора “, акцентира президентът.

По думите му тези хора би трябвало да имат опция да се включат интензивно в пазара на труда, да употребяват обучение, медицински услуги и всички права, които има един български жител. „ Това е наш дълг, само че и би трябвало да бъде част от нашата демографска политика “, уточни още Румен Радев.

На въпрос какво може да се усъвършенства във връзка с грижата към бежанците на този стадий президентът отговори, че преди всичко това е координацията. „ Националният спешен щаб би трябвало да дава доста по-добра информация, не е задоволително единствено да има един посочен телефон за връзка “, уточни президентът.

По думите му влизащите в България бежанци, би трябвало да знаят в коя община могат да отидат, какво могат да получат и какво могат да дадат там. „ Ние чакаме хората, които решат да останат в България, да се включат интензивно в пазара на труда. От метода, по който ги посрещаме и показаната организация, зависи дали ще останат тук “, сподели президентът.

Във връзка с готовността за реакция и положението на бомбоубежищата в България, президентът прикани за изработването на Единна национална система за ръководство при рецесии и напомни за свиканата от него среща по тематиката с премиера, министри и виновни институции предходната седмица. Затова съгласно президента са нужни бързи дейности, които да стартират с смяна в законодателната база. По думите му затруднената съгласуваност, поради липса на такава единна национална система, проличава постоянно, когато настъпи рецесия.

Помолен да разяснява опцията България да бъде медиатор за среща сред Русия и Украйна за реализиране на мир, президентът уточни, че страната ни има съображение да претендира да бъде място за осъществяване на договаряния, само че това би трябвало да стане в границите на единно европейско решение. Във връзка с това президентът дефинира като неуместно решението България да бъде включена в листата с вражески страни. „ Двете страни от ден на ден осъзнават, че договарянията са решението “, уточни още Румен Радев и напомни думите си, че мир не се печели с експанзия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР