Благодаря - една дума, която май не чуваме толкова често

...
Благодаря - една дума, която май не чуваме толкова често
Коментари Харесай

Днес е Международният ден на думата Благодаря

Благодаря - една дума, която май не чуваме толкоз постоянно към нас, колкото ни се желае. Забързани в живота си, в мислите си, не всеки път виждаме положителното и не му благодарим.

Благодаря - междуметие. На кого, За какво. Изказвам признателност, благодарност. Тя ми благодари за книгата.
В речевия етикет - учтива формула за единодушие или отвод в отговор на предложение, покана, оказано внимание, привет и други. Благодаря! Благодаря доста! Благодаря, на драго сърце! Благодаря, не!

Може би в отговор точно на тази потребност означаваме 11 януари като Международен ден на думата "благодаря " (International Thank Day). Денят е препоръчан през 1994 година от родения в Илинойс Ейдриън Сиукс Купърсмит (Adrienne Sioux Koopersmith).

Някои страни си имат собствен Ден на благодарността. Например, в Съединени американски щати се отбелязва на четвъртия четвъртък от ноември, а в Канада - на втория понеделник от октомври.

Благодарността е позитивна страст или настройка, която идва в отговор на това, че някой е получил или ще получи нещо. Преживяването на признателност исторически се концентрира върху няколко международни религии и е обсъждано обстойно от философите на морала като Адам Смит.

Систематичното проучване на благодарността в логиката на психиката стартира към 2000 година, може би тъй като логиката на психиката обичайно се концентрира повече върху разбирането на нещастието, в сравнение с разбирането на позитивните страсти. Все отново с идването на позитивната логика на психиката благодарността става основен фокус на психическите проучвания. Изследването на благодарността в логиката на психиката е фокусирано върху разбирането на краткокрайното прекарване на страст на признателност, самостоятелните разлики в това какъв брой постоянно хората изпитват признателност и взаимоотношението сред тези два аспекта.

Денят на благодарността е народен празник, честван на разнообразни дати в Канада, Съединени американски щати, някои от Карибските острови и Либерия. В тези страни той е формален празник. Традицията на празника в Съединени американски щати и Канада води началото си от британските заселници заселници, само че в Обединеното кралство той не е главен празник. Подобни празници съществуват и в Германия и Япония.

По своята същина, това е набожен празник, изразяващ благодарността на хората към Бог за плодородната годишна продукция и нещата, които са добити през миналата година с помощта на Неговата благотворителност. Празникът е един от най-обичаните и почитани в Съединени американски щати, като с времето от ден на ден се трансформира в всемирски празник. Понякога напълно повърхностно го загатват като Turkey Day (Ден на Пуйката). Денят на благодарността датира от времето преди основаването на Съединените щати.

Общоприето е за начален ден на празника в Съединени американски щати да се смята 4 декември, когато първите пилигрими са чествали Деня на благодарността, откакто са оживели благодарение на индианците през първата тежка зима от пребиваването си на американска земя.

Ден на благодарността в Съединени американски щати е отбелязван на разнообразни дати в историята. До средата на ХХ век, последният четвъртък на ноември е бил станал нормалният Ден на благодарността в множеството щати на Съединени американски щати. Едва на 26 декември 1941 президентът Франклин Делано Рузвелт подписва законопроект, утвърден от Конгреса, който урежда като формален празник Деня на благодарността на четвъртия (а не последния) четвъртък на ноември.

Денят на благодарността в Канада не е бил с закрепена дата, до края на XIX век, тогава той нормално се е провеждал на 6 ноември. След края на Първата международна война, Денят на благодарността и Денят в памет на тържеството нормално се се провеждали през една и същата седмица. За да се предотврати сливането на две почивки, през 1957 година канадският парламент афишира Денят на благодарността да се означи на сегашната си дата.

В Съединени американски щати обичайно се сервира пуйка с заряд по желание към нея, който може да се състои от ориз, картофи, царевица и други добавки, както и друга обичайната храна.

Не забравяйте, че това, което сте, е с помощта на мислите, които господстват в съзнанието ви.
Наполеон Хил

От първия до последния безоблачен лъч, благодарете за всичко, което ви е обещано, Това значи да намерите щастието, което търсите.
Петър Дънов

Благодаря ти. - Аз още не съм направил нищо. - Ти ми даде вяра.

Джон Вердън

...трябва да сте признателни за това, което имате, а не да мечтаете за това, което мислите, че бихте желали.

Гейл Форман

Този, който умее да благодари, ще получи още повече (Сир). ( Beneficia plura recipit, qui scit reddere ( Syrus ))

Латинска сентенция
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР