Благодарете на другаря Дмитрий Рогозин – политиката на Роскосмос за

...
Благодарете на другаря Дмитрий Рогозин – политиката на Роскосмос за
Коментари Харесай

Роскосмос не намери пари за ремонта на площадката Гагарински старт и тя ще се превърне в ръждясващ музеен експонат

Благодарете на другаря Дмитрий Рогозин – политиката на Роскосмос за рационализация на Площадка №1 на космодрума Байконур (т.нар “Гагарински старт ”), от която са изстреляни първият неестествен сателит на Земята и по-късно кораба “Восток ” с първия космонавт Юрий Гагарин, претърпя провал. Площадката ще се трансформира в музеен експонат – освен това ръждясващ подобен.

Новината бе обявена през днешния ден от ТАСС.

Ето последователността от събития (изт. Иля Харламов, телеграм канал “Юра, елементарни ”): Площадката “Гагарински старт ” съумява да надживее краха на Съюз на съветските социалистически републики, тя е осъвременена и работи непрестанно дори в изискванията на тежките ограничения през 90-те години. Но не съумява да надживее епохата “Рогозин ”.

На 25 септември 2019 година Площадка №1 е затворена “за поправки ”. Нещо повече – Руският фонд за директни вложения заделя за тази цел $90 милиона – сериозна сума, само че въпреки всичко незадоволителна. Появява се концепция за партньорство с ОАЕ, на които е препоръчано да влагат в ремонта и в подмяна на това да получат транспорт на арабски космонавти до МКС с съветски кораби “Союз ” и евентуален дял от облагата при продажбата на комерсиални полети.

Но след началото на войната в Украйна и въвеждането на глобите против Русия, делът на Роскосмос в комерсиалната космонавтика става тъкмо 0%. Арабите премислят партньорството и астронавтът Султан ал-Неяди полита в космоса не на “Союз ”, а на борда на американски галактически транспортен съд на СпейсЕкс “Крю Драгън ”.

Днес Роскосмос призна, че пари няма и няма и да има, заделените $90 милиона от фонда са се изгубили някъде, арабите не желаят да влагат и “Гагарински старт ” в никакъв случай към този момент няма да проработи. Ето за какво е препоръчано на казахстанците да трансфорат площадката в музей.

За тези от вас, които не са били на Байконур – в региона има забавно събитие, солеността на почвата е висока и солта безусловно лежи на кристали на земята, надлежно вятърът разнася тия кристали. Без употреба и поддръжка Площадка №1 бързо ще ръждяса, което значи, че ще се трансформира в ръждив музей.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР