Благодарение на вкусовите рецептори върху човешкия език хората са способни

...
Благодарение на вкусовите рецептори върху човешкия език хората са способни
Коментари Харесай

Защо да имате вкъщи кутия с основните 6 вкуса

Благодарение на вкусовите рецептори върху човешкия език хората са способни да разграничават пет съществени усета. Това са солено, сладко, горчиво, кисело и умами. Умами е характерен усет, който се разказва като прелестно лют. Името му е определено от японския химик Икеда и безусловно разказва лютивия усет.

Дълго време битува мнението, че точно това са основите усети и всички останали комбинации са резултат от тяхното разбъркване. Вече е открито съществуването и на шести усет, който е на скорбяла, т.е. нишестеният усет.

Установено е научно, че можем да разграничаваме усета на някои от полизахаридите, включително малтодекстрина. Той се извлича от скорбялата и се употребява в доста обработени храни, включително безалкохолните питиета, другите типове сладки, картофения чипс, фъстъченото масло и даже в някои добавки, употребявани от културистите и бодибилдърите.

По пробен път е открито, че пъпчиците върху човешкия език, които засичат сладкия усет, могат да разграничат и деривати на нишестето. След блокиране на сладките рецептори към момента остава чувството за наслада. Това е усетът на нишестето.

Според учените нишестето е скъп източник на постепенно освобождаваща се сила и това си заслужава да бъде разпознавано посредством вкусови рецептори.

Няма подозрение за никого, че соленият усет се провокира от солта. Сладкият - от захарта. Умами се дължи на мононатриевия глутамат. Става дума за сол на глутаминовата киселина, която пък е една от аминокиселините, изграждащи човешките белтъци. Мононатриевият глутамат е третата най-използвана фалшификация от хранителната индустрия след солта и захарта. Тя се прибавя както в месни артикули, сосове и супи, по този начин и в сладкарски произведения.

На процедура я има в множеството от модифицираните храни и питателните артикули. Използва се и в заведенията за бързо хранене.

 Защо да имате у дома кутия с главните 6 усета

Никой дом и никоя кухня не може да действа без главните усети, с които задаваме желанията си към храната, която подготвяме. Така оставяме отпечатъка си върху храната, променяйки някои нейни характерности посредством прибавяне на подправки.

Храните с безпристрастен усет добиват своя физиономия с помощта на вложен спомагателен усет посредством определена добавка. Въпросът за моделирането на вкусовите чувства посредством главните типове вкусови добавки не предстои на подозрения, той е безалтернативен.

Има шест усета: сладостен, кисел, солен, пикантен, горчив и тръпчив. Тези шест съществени усета са производни на петте първоелемента. Сладкият усет съдържа в себе си детайлите Земя и Вода; киселият - Земя и Огън; соленият - Вода и Огън. Лютивият усет съдържа първоелементите Огън и Въздух; горчивият - Въздух и Етер; стипчивият - Въздух и Земя.

В Аюрведа има шест усета: сладостен, кисел, солен, пикантен, горчив и тръпчив.

Всеки от шест съществени усета е произходящ на петте първоелемента:

- Сладкият усет съдържа в себе си детайлите Земя и Вода;

- Киселият - с първоелементите Земя и Огън;

- Соленият - Вода и Огън;

- Лютивият усет е с първоелементите Огън и Въздух;

- горчивият - Въздух и Етер;

- стипчивият - Въздух и Земя.

Сложете у дома кутия с артикули от тези съществени шест усета. Тя ще ви помогне да балансирате сетивата и хармонизирате чувствата.

Вижте и що е то Аюрведа и защо оказва помощ?

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР