Благодарение на икономическото и търговско споразумение между Канада и ЕС

...
Благодарение на икономическото и търговско споразумение между Канада и ЕС
Коментари Харесай

Посланик Кевин Хамилтън: Две стъпки - и регистрираш...

Благодарение на икономическото и комерсиално съглашение сред Канада и Европейски Съюз - СЕТА, компании от Европейски Съюз могат да вземат участие в публични поръчки в Канада, оповестени както от федералното държавно управление, по този начин и на общинско и национално равнище. Процедурите са извънредно улеснени, а стъпките за вписване на компания - единствено две. Това разгласи на среща с бизнеса в Пловдив посланикът на Канада за България, Румъния и Молдова Кевин Хамилтън. Под тепетата се организира районна кръгла маса " Канада - България: СЕТА - Икономическо партньорство за повече бизнес благоприятни условия ".

Дипломатът посочи, че българският експорт към Канада се е нараснал с 15%

след подписването на СЕТА преди година.За същия интервал износът на Европейски Съюз за Канада е повишен с 12.7%, до момента в който стокообменът сред Канада и Европейски Съюз бележи напредък от съвсем 10%. Двустранната търговия с Канада през 2017 година е била на стойност 132.5 млн. щ. $.

Посланик Хамилтън разяснява, че една от най-важните изгоди от СЕТА е премахването на 98% от митата на всички артикули, търгувани сред Европейски Съюз и Канада.Той посочи, че в Страната на кленовия лист се внасят главно селскостопански артикули и храни, лекарства, домашни използва, здравно и фитнес съоръжение и други с генезис България.

За 2017 година директните канадски вложения у нас възлизат на 28 милиона евро, като компаниите са вложили в областта на осведомителните и информационните технологии, автомобилната промишленост, фармацията и минното дело.Търговският аташе към канадското посолство Брадуин Ниблок разяснява, че преди СЕТА България е изнасяла много машини и електрическо съоръжение за Канада, оптика и медицински принадлежности, артикули на химическата индустрия, медикаменти, а също и храни, като да вземем за пример кексове, бисквити и сирене. След старта на СЕТА продължава износът на всички тези артикули, които се възползват от премахването на митата. По отношение на услугите българският експорт е главно в областта на телекомуникациите, която също бележи растеж след старта на използването на СЕТА. Ниблок предложи българските управляващи да популяризират по-добре капиталовите благоприятни условия на нашата страна и да взимат подобаващи ограничения за привличане на повече вложения.

СЕТА основава опция за откриване на нови работни места. Изчислено е, че всеки 1 милиарда евро експорт от Европейски Съюз подкрепя приблизително 14 000 работни места. Споразумението основава нови благоприятни условия на канадския пазар за предприятията на Европейски Съюз и по-специално за по-малките - с до 250 чиновници. В Канада обаче не могат да се осъществят експерти като счетоводители, инженери и архитекти, защото техните специалности са контролирани и там не се признава квалификацията на съответните експерти. Същото важи и за канадци, които желаят да работят в Европейски Съюз.

Е-одобрение при пътешестване със аероплан

От 1 декември предходната година към този момент не са нужни визи за българите, които ще пътуват по суша или вода до Канада за туризъм, бизнес или посещение за не повече от шест месеца. Но в случай че влизаме в страната на кленовия лист със аероплан, би трябвало авансово да се снабдим с електронно утвърждение за пътешестване, което кратко се изписва еТА. То се получава на формалния уеб страница на държавното управление на Канада.

Опасения

Споразумението за стратегическо партньорство сред Канада и Европейски Съюз беше подписано на 30 октомври 2016 година в Брюксел и бе утвърдено от Екологичен потенциал на 15 февруари идната година. То се предшества от серия митинги в Европа. Хората се притесняват, че СЕТА може да стане задна малка врата за импорт на ГМО в Европа. Европейският пазар може да бъде залят с евтини артикули в ущърб на локалния бизнес. От друга страна, СЕТА ще докара до либерализация и приватизация на обществени услуги в Европа, а в системата на арбитражните съдилища огромните корпорации ще заобикалят националното право.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР