Благодарение на европейските фондове в програмния период между 2007 и

...
Благодарение на европейските фондове в програмния период между 2007 и
Коментари Харесай

Заместник-министър Йовев: Още 290 млн. лв. ще бъдат инвестирани в модернизацията на градския транспорт в страната

Благодарение на европейските фондове в програмния интервал сред 2007 и 2013 година са вложени близо половин милиард лв. в модернизирането на градския превоз в седемте най-големи града на България: София, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен. В сегашния програмен интервал по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 ще бъдат вложени още 290 млн. лв. за построяването на по-ефективен и екологичен градски превоз в 39 града в страната по предпочитаната ос „ Устойчиво и интегрирано градско развиване “.

Това сподели през днешния ден заместник-министърът на районното развиване и благоустройство Валентин Йовев, който взе участие в семинар на тематика “Разработване на транспортни услуги, приспособени към потребностите на заинтригуваните страни на съответната територия”. Събитието се състоя във Френския институт в град София.

Регионалният заместник-министър уточни, че средствата са предопределени за създаване на високоскоростен и прелъстителен публичен градски превоз, развиване на устойчиви системи за градския превоз, увеличение на броя пасажери, употребяващи публичен превоз, както и създаване на велосипедни алеи, внедряване на автоматизирани системи за ръководство и надзор на трафика, възстановяване на достъпността на автобусните спирки, посредством тяхното светлинно и звуково възобновяване, създаване на асансьори за достъп, обезпечаване на системи за отбрана от шума и доста други действия.

„ С ограниченията за резистентен градски превоз ще решим редица проблеми, пред които са изправени през днешния ден огромните градове в Европейски Съюз и света като цяло. Намаляване на нездравословните излъчвания във въздуха, понижаване на шума, завършек на големите тапи и спад на пътнотранспортните катастрофи са единствено най-видимите достижения, които можем да реализираме в кратковременен проект “, означи районният заместник-министър. Инж. Йовев добави, че разтоварването на градовете от трафик ще има удобен резултат и върху обществените вложения в поддръжката на обществената инфраструктура, подобряването на околната среда и повишението на стандарта на живот на хората, които ще живеят в по-чиста и здрава среда.

Провелият се семинар в категория “Устойчива мобилност” е част от състезанието „ Екообщина “, който цели да насърчи устойчивото развиване в българските градове.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР