Бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови, бившият зам.-екоминистър Красимир Живков и

...
Бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови, бившият зам.-екоминистър Красимир Живков и
Коментари Харесай

Прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Бобокови за отпадъците

Бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови, някогашният зам.-екоминистър Красимир Живков и още трима души са прерадени на съд по дело за нерегламентирано ръководство на рискови боклуци. Прокуратурата през днешния ден е внесла обвинителния акт в Специализирания углавен съд, оповестиха от държавното обвиняване.

Живков и Атанас Бобоков са привлечени към наказателна отговорност за управление на проведена незаконна група, която в продължение на към 5 години е направила закононарушение по работа, лъжливо документиране, нарушавания при трансграничен транспорт на рискови боклуци, както и ръководство на отпадъците по неустановения ред, с което са породени немаловажни щета за околната среда.

Освен това Бобоков е упрекнат и за неплатени налози в изключително огромни размери, а някогашният зам.-министър е предаден на съд и за осъществено закононарушение срещу националното здраве и околната среда. Останалите трима души са упрекнати за документни закононарушения и присъединяване в проведена незаконна група.

Внесените в Специализирания углавен съд материали по делото са в размер от 546 тома. Приложени са и събраните в хода на следствието материални доказателства, които също са в забележителен размер. Предстои съдът да дефинира дата за разпоредително съвещание.

В края на януари трима от обвинените по делото против братя Бобокови се признаха за отговорни и подписаха съглашения с прокуратурата за условни присъди. Това са Габриел Савов, Васил Богданов и Айгюн Еминов.

Савов е някогашен шеф на РИОС-Плевен, на чиято територия се намира площадката на компания "Феникс " в Плевен, на която преди година Министерство на вътрешните работи и прокуратурата откриха тонове отпадък, импортиран от Италия. Той се призна за отговорен, че за времето от месец ноември 2017 година до 10.02.2020 година, като длъжностно лице е взел участие в проведена незаконна група, за което му е наложено наказване 1 година „ отнемане от независимост “ с изпитателен период от 3 години.

Айгюн Еминов пък е притежател на въпросното сдружение "Феникс " от 2019 година Той получи условно 2 година с 3 година изпитателен период, тъй като от февруари 2017 година до 28.05.2020 година е взел участие в проведена незаконна група, както и че в интервала от 01.02.2018г. до 19.04.2018г. е управлявал рискови боклуци не по открития в закона ред. Освен това е съставил публични документи - „ Сертификати за оползотворяване”, с които да удостоверени, че предадените рискови боклуци се оползотворяват, макар че в реалност не били подхванати никакви дейности за това.

Васил Богданов е някогашен изпълнителен шеф на "Монбат ресайклинг " на братя Бобокови. Той е наказан на 1 година условно с 3 година изпитателен период за присъединяване в проведена незаконна група.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР