Бизнесменът Виктор Бут, който прекара 14 години в американски затвор,

...
Бизнесменът Виктор Бут, който прекара 14 години в американски затвор,
Коментари Харесай

Русия накара при свои условия Америка да върне Бут

Бизнесменът Виктор Бут, който прекара 14 години в американски затвор, се върна в Русия - той беше сменен за баскетболистката Бритни Грийнър. И в случай че за Москва този продан е явна дипломатическа победа, то във Вашингтон изгонването на Бут в Русия към този момент беше наречено „ капитулацията на Америка “. Защо се стигна до този продан в този момент, какво попречи да се организира по-рано и може ли да се преглежда като знак за топене на връзките сред двете страни?

Руснакът Виктор Бут, който излежа 14 години в непознати затвори по обвинявания в трафик на оръжие, беше освободен в четвъртък. Според съветското външно министерство той е бил сменен за американската баскетболистка Бритни Грийнър, наказана в Русия за контрабанда на опиати. И двамата преди този момент бяха помилвани.

Размяната се състоя на летището в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства, където Грийнър дойде с частен аероплан от Москва. Бут също беше докаран там от Вашингтон с частен аероплан. Бут към този момент се е обадил на околните си, споделил е, че всичко е наред с него и е помолил „ да не се тревожат “. Процедурата се организира в наличието на наблюдаващи от ОАЕ и прилежаща Саудитска Арабия. Телевизионният канал Ен-Би-Си посочи, че самата договорка за продан също е подписана в ОАЕ с посредничеството на тези арабски страни.

Припомняме, преди ден съветският президент Владимир Путин организира телефонен диалог с сътрудника си от Обединените арабски емирства Мохамед Ал Нахаян. Майката на Бут Раиса благодари на Путин за завръщането на сина ѝ. Тя също благодари на ръководителя на външното министерство: „ Нисък майчински реверанс пред министерството на външните работи, ръководено от Лавров Сергей Викторович ”. Съпругата на Бут Алла призна пред " Известия ", че е приготвила " котлети и пилаф " за срещата на брачна половинка си.

" Невероятно! Получаваме известия - хора от Русия и чужбина пишат, поздравяват и се радват по отношение на освобождението на Виктор Бут. Те не го познават персонално, даже в никакъв случай не са го виждали. Но се тормозят като за обичан човек! Те благодарят на страната “, сподели прессекретарят на външното министерство Мария Захарова. Руското външно министерство също означи, че договарянията са се водили " от от дълго време ".

Омбудсманът по правата на индивида Татяна Москалкова назова размяната " новогодишен подарък " - по думите ѝ насладата обзема всички, които са следили ориста на Бут.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че към този момент е разговарял по телефона с Грийнър, която по това време е била в самолета на път за у дома. Си-Ен-Ен, базирайки се на свои източници, добави, че размяната не се отнася за Пол Уилън, наказан в Руската федерация за шпионаж. Семейството на Уилън е разочаровано, сподели брат му Дейвид.

„ Днешният продан може да се реализира единствено в тази форма – един на един. Разбира се, Белият дом също искаше да добави морски пехотинец Пол Уилън, само че размяната на двама с един би била неравностойна, Русия зае кардинална позиция. Байдън не съумя да контракти по-добра договорка, макар че в този момент се пробва да се преструва, че е спечелил някаква победа над Русия. Ясно е обаче, че той реши да затвори тази тематика даже при не напълно преференциални условия “, споделя американецът Малек Дудаков.

Размяната на Уилън е сложна и заради това, че в американските затвори не са останали равностойни руснаци, добавя специалистът. „ Не всички сънародници, задържани в чужбина, стават за продан. Става въпрос единствено за политизирано правораздаване. Случаят Виктор Бут явно беше политически. И няма потребност да се заменят руснаците, наказани за действителни закононарушения, да вземем за пример хакерство “, изясни политологът.

В американски затвори има редица руснаци, които американската Темида упреква в хакерство: в това число Роман Селезньов, наследник на някогашен народен представител от Държавната дума от Либерално-демократическата партия, и Александър Виник, обвинен в основаването на криптовалутна борса без лиценз.

Експертът напомни още, че в предишното сходни обмени са се правили в Европа. По време на Студената война, в Берлин. През 2010 година Виена беше определена за всеобщата замяна на сътрудници. Неотдавнашният продан на Константин Ярошенко за Тревър Рийд обаче се състоя в Турция. „ Виждаме, че в този момент Русия договаря в неутрални страни, каквито към този момент не са останали в Европа. Нашите дипломати би трябвало да употребяват услугите на страните от Близкия изток за разговор с американците “, сподели Дудаков.

Кои руснаци ост ават в американските затвори

Успехът в договарянията за продан демонстрира, че контактите сред Москва и Вашингтон не са прекратени, разяснява програмният шеф на Валдайския клуб Тимофей Бордачев. „ Сега връзките не са на дъното, те са в обикновено положение, когато и двете страни се придържат към своите ползи. Вижте, те даже вземат решение такива проблеми, без да остават в подчинено състояние “, изясни анализаторът. В същото време Бордачев не има вяра, че Руската федерация и Съединени американски щати ще могат да договарят също толкоз дейно по други въпроси. Размяната не би трябвало да се смята за някакъв тип пробив в връзките, повтаря Владимир Джабаров, първи заместник-председател на Международния комитет на Съвета на федерацията. “Не, това е единствено епизод. Защото американците също бяха доста заинтригувани да освободят своята баскетболистка “, сподели сенаторът.

„ Доколкото знам, в началото самостоятелната замяна е устройвала дипломатите и на двете ни страни. Но американските разследващи организации са се намесили в този развой. Те изнесоха пред обществеността историята за нуждата от замяна на морския пехотинец Уилън. Това единствено попречи на днешния продан да се организира по-рано, проточвайки всичко с месеци ”, изяснява вицепрезидентът на съветския клон на Международния комитет за отбрана на правата на индивида Иван Мелников.

Според него околните на Бут са били доста обезпокоени за здравето му, което е било мощно разтърсено в пандиза.

„ Онези месеци, за които размяната беше отсрочена поради тази история с Уилън, може да са решаващи за Виктор. Сега мисля, че откакто се срещне с околните си, той незабавно ще се погрижи за здравето си “, добави правозащитникът.

Днес Вашингтон се пробва да сътвори спомагателен обменен фонд за пандизчии, оплака се Мелников. „ Наскоро двама наши съграждани бяха арестувани в Аржентина, които Съединени американски щати изискват да екстрадират към себе си. Ситуацията би трябвало да провокира безпокойствие от наша страна, защото по този метод Америка, по този начин да се каже, си набира аварийни пандизчии за бъдещи обмени “, подозира правозащитникът.

Според него в идеалния случай по-голямата част от руснаците, арестувани в непознати затвори, би трябвало да се върнат в родината си. „ Съдбата на Александър Виник, който е в пандиза в чужбина в продължение на пет години, е изключително тревожна. Той е в доста тежко здравословно положение. Освен това след гибелта на брачната половинка му двете му деца останаха сираци “, сподели източникът.

Но, добави Мелников, не би трябвало да се сменят и всички чужденци от наша страна. „ Има избрани закононарушения, за които би трябвало да сме по-внимателни. Например в Русия има американски жители, наказани за педофилия. В този случай надали може да се приказва за някакъв политически подтекст “, заключи специалистът.

В какво беше упрекнат Бут?

През 2008 година 45-годишният съветски предприемач Виктор Бут беше арестуван в Тайланд по искане на Вашингтон и по-късно изпратен в чужбина. Съединени американски щати твърдяха, че той е отговорен за противозаконен трафик на оръжие. През 2012 година Бут беше наказан на 25 години във федералния съд в Южния окръг на Ню Йорк и му беше подредено да заплати 15 милиона $ санкция.

Както знаете, Холивуд даже снима блокбастър с присъединяване на Никълъс Кейдж. Филмът, без да се замислят, беше наименуван " Властелинът на войната ". Главният воин на кино лентата се споделя Юрий Орлов. Директно в рекламата на кино лентата беше написано, че Виктор Бут е станал първообраз. В същото време основателите на кино лентата не цитират никакви доказателства за виновността му.

Не всички в Съединени американски щати бяха удовлетворени от размяната на своя съотечественик против Бут. Например някогашният консултант по националната сигурност на президента на Съединени американски щати Джон Болтън сподели в четвъртък, че размяната на Грийнър против руснака Бут „ не е договорка, а капитулация на Америка “.

„ Размяната на Бут с Грийнър потвърди, че Русия, в явно най-трудните интернационалните условия, съумя да реализира това, за което се бори от доста години. Още един път потвърдихме, че Русия не изоставя личния си народ “, разяснява депутатът от Държавната дума Мария Бутина, която преди този момент прекара година и половина в американски затвор по политически обвинявания. „ Ето за какво някогашният консултант по националната сигурност Болтън оцени тази договорка като капитулация на Америка. Държавата ни има мотив на силата, слушат ни. И Америка още веднъж уточни провалянето си “, споделя депутатът.

„ Болтън приказва за капитулация, тъй като това явно е нееквивалентна договорка. Американците, несъмнено, рядко вършат сходни отстъпки и към този момент това несъмнено наподобява като дипломатическа победа за Русия “, изясни Борис Межуев, американист.

„ Очевидно Бут, в случай че не чиновник на разузнаването, то човек, който към момента има избрана информация за нашите интервенции в чужбина. Грийнър, въпреки това, няма такава информация. Възможно е в последна сметка Москва по-късно да се съгласи на размяната на Уилън. Вероятно той е държан поради някаква значима информация или с цел да бъде сменен в бъдеще с други пандизчии “, не изключва експертът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР