Бизнесите в Зимбабве са изправени пред нова порция главоболия, след

...
Бизнесите в Зимбабве са изправени пред нова порция главоболия, след
Коментари Харесай

Държавата, която смени 6 пъти валутата си за 16 години

Бизнесите в Зимбабве са изправени пред нова порция главоболия, откакто преди дни централната банка на страната разгласи нова валута - за шести път през последните 16 години. Zimbabwe Gold (ZiG) е с покритие в размер на 2,5 тона злато и запаси в размер на към 285 млн. $.

Той се появи поради фрапантното обезценяване на зимбабвийския $ (ZWL), пуснат през 2019 година " Да обявиш валутна политика е едно, а да я прилагаш и подкрепяш - друго ", разяснява пред Semafor локален специалист.
 Доларизацията на Аржентина: Уроци и предизвестия от Зимбабве и Еквадор
Доларизацията на Аржентина: Уроци и предизвестия от Зимбабве и Еквадор

Новият президент Милей вижда приемането на $ за национална валута като метод за понижаване на инфлацията

А Зимбабве има значително проблеми точно в тази връзка. През 2008 година инфлация в размер на 500 000 000 000% (да, с толкоз нули е) принуди тогавашния президент Роберт Мугабе да вкара щатския $. Правителството през 2019 година спря свободната приложимост на задгранична валута точно в поддръжка на ZWL, само че дори и това не спомогна за възобновяване на позициите на локалния $. Така остарелият режим беше върнат.

В момента явно и стопанската система е в режим на изчакване. Електронните транзакции със ZiG започнаха на 8 април, само че едвам в края на месеца ще има банкноти и монети. Все още не е изцяло изчистен и обменният механизъм сред нови и остарели пари.
 Най-скъпата банкнота в Зимбабве не стига за закупуването даже на самун
Най-скъпата банкнота в тази страна не стига за закупуването даже на самун

След като 10 години там се употребиха щатски долари, през 2019-а страната върна назад локалната валута

Все отново има и оптимисти поради златното покритие на ZiG, само че основният въпрос е дали и самото държавно управление ще употребява валутата - в случай че това не се случи, няма по какъв начин да има търсене, акцентира икономистът от Техническия университет в Дърбан Гифт Мугано пред Semafor.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР