Бизнесът ще може да наема висококвалифицирани чужди работници, без преди

...
Бизнесът ще може да наема висококвалифицирани чужди работници, без преди
Коментари Харесай

Улесниха значително наемането на чужденци в България

Бизнесът ще може да наема висококвалифицирани непознати служащи, без преди този момент да потвърди, че не може да откри българи. Това взеха решение депутатите, приемайки на второ четене в зала измененията в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност.

Новите разпореждания анулират пазарния тест, който сега вършат работодателите преди наемането на непознати фрагменти, също така усилват оптимално позволения дял на чужденците в една компания - от 10 на 35%, написа в. " Сега ".

Според досегашния вид на закона за трудовата миграция така наречен синя карта на Европейски Съюз (по която се наемат високоспециализирани фрагменти от трети страни) се издаваше без пазарен тест единствено за 13 специалности - 10 са в областта на осведомителните технологии, а три са инженерни. За тези 13 специалности обаче работодателят трябваше да даде минимум 2 пъти по-висока заплата от междинната у нас.

Вчера депутатите гласоподаваха за отпадане на въпросния лист (т.е. към този момент без пазарен тест ще могат да се назначават всевъзможен тип специалисти), както и за унищожаване на условието за двойните заплати. Занапред няма да е належащо авансово изследване на пазара на труда за нито една специалност, също така за всички ще важи общото настоящо условие заплатата да е минимум 1.5 пъти по-висока от междинната работна заплата в България.

Освен това, вместо до 10% от наетите по трудов контракт в една компания да може да са чужденци, квотата се подвига до 20% и до 35% за дребните и междинните предприятия. Облекчение получиха и лицата от български генезис - те ще могат да работят у нас без особено позволение от Агенцията по заетостта, а след регистрация от работодателя в АЗ при условия и по ред, избрани в правилника за използване на закона.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР