Бизнесът с компютри постепенно се свива, става все по-трудно да

...
Бизнесът с компютри постепенно се свива, става все по-трудно да
Коментари Харесай

На РС пазара няма да остане място за малки играчи

Бизнесът с компютри последователно се свива, става все по-трудно да се печели от него, а така наречен „ органична консолидация ” неизбежно ще понижи броя на играчите с подготвени системи

Стагнацията на районен съд пазара продължава и става все по-трудно за оживелите (снимка: CCO Public Domain)

Пазарът на лични компютри загуби своята прелест, откогато смарт телефоните станаха всеобщ артикул. Ръстовете и солидните облаги останаха в предишното, някои играчи излязоха от районен съд бизнеса, а други бяха погълнати. Стагнацията продължава и става все по-трудно за оживелите.

Стив Фийлър, основният финансов шеф на HP, споделя прогнозите на някои анализатори, които чакат понижаване на броя на продаваните лични компютри през идната година. Американската компания регистрира увеличено търсене на компютри от корпоративни купувачи тази година, като в по-малка степен наклонността беше изразена в потребителския сегмент.

Пазар единствено за огромните

Според Фийлър, на който се базира Seeking Alpha, миграцията към Windows 10 няма да докара до скок в търсенето на районен съд до края на настоящата година, защото закупуването на нови компютри от корпорациите, които изоставят Windows 7, се прави относително отмерено.

Пазарът на компютри последователно се свива, става все по-трудно да се печели на него, а по този начин наречената „ органична консолидация ” неизбежно ще понижи броя на играчите с подготвени компютърни системи, счита мениджърът от HP, изтъквайки преимуществата на компанията, произлизащи от личния й мащаб.

Само огромен производител може дейно да усъвършенства разноските си, да бъде еластичен и резистентен на външни удари. Например, негативният резултат от увеличението на митата на Съединени американски щати върху китайските артикули е редуциран до най-малко посредством твърдоглав труд през последните дванадесет месеца. Според Фийлър, HP би могла да отвори позицията „ тарифен инженер ”, защото сходна работа изисква прочут опит и досетливост.

Придобиването от Lenovo на районен съд бизнеса на Fujitsu е нехарактерен образец за консолидация, споделя мениджърът. По предписание огромните играчи ще порастват за сметка на дребните, като не ги гълтам, а вместо това ги изместват от пазара.

Иновациите като решение

Джейсън Чен, основен изпълнителен шеф на тайванската Acer, също приказва за проблемите на районен съд пазара в навечерието на IFA 2019. Неблагоприятните условия, които се утежниха на фона на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, подтикват този състезател от топ 5 на международния районен съд пазар да форсира създаването на новаторски технологии за възстановяване на потребителското преживяване.

Именно многото новаторски разработки разрешават на Acer да реализира растеж на приходите от 1-2% тази година. В противоположен случай компанията евентуално нямаше да избегне 10% спад в продажбите на фона на слабото търсене на световния пазар.

Същевременно Acer уголемява наличието си на пазара на програмен продукт и услуги, в опит да понижи зависимостта си от пазара на лични компютри. Очаква се PC бизнесът да образува 70% от общите доходи на Acer през 2019 година, по отношение на 75% през 2018 година Джейсън Чен обаче счита, че подобен индикатор не може да се назова най-благоприятен за компанията и по тази причина Acer интензивно развива и други бизнес посоки.

Неблагоприятни прогнози

Пазарът на компютри в района EMEA (Европа, Близкия Изток и Африка) тази година „ заспа ” – чака се продажбите да набъбнат със символичните 0,2%, достигайки 71,7 милиона броя, съгласно неотдавнашен разбор на IDC.

Причини за стагнацията са слабото търсене в потребителския сегмент и високото равнище на ресурси от районен съд в района. Надежди за пазара като цяло дават бизнес сегментът, поради наложителния преход от Windows 7 към Windows 10, поради изтичащата поддръжка на версия 7 на операционната система.

Анализаторите чакат доставките на обичайни лични компютри – настолни, преносими компютри и работни станции – да продължат да понижават в EMEA средногодишно с 1,9% в интервала до 2023 година, когато районен съд пазарът ще се свие до 64,85 милиона броя.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР