Бизнесът предлага висшето образование да е безплатно, а завършилите задължително

...
Бизнесът предлага висшето образование да е безплатно, а завършилите задължително
Коментари Харесай

Бизнесът предлага висшето образование да е безплатно

Бизнесът предлага висшето обучение да е гратис, а приключилите наложително да работят несъмнено време в България.
„ В Конституцията е записано, че при избрани условия образованието във висшите държавни учебни заведения е гратис. Предлагаме такива условия – то да е гратис за тези, които се осъществят по-късно в България или работят за български институции в чужбина”, съобщи Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България пред NOVA.
По думите му обвързването би трябвало да е в порядъка на 5 години.
„ Да дадем образец с висшето военно обучение. Доколкото знам там откакто завършиш, би трябвало да работиш 10 години в страната по специалността, другояче има наказания. Подобни практики има от Балканите до Обединеното кралство има такива практики. Например в медицинските специалности”, съобщи Велев.
Според него сега мъчно ще се откри бизнесмен или предприемач, който е удовлетворен от продукта, който дава висшето обучение.
„ Има обезценка на висшето обучение – огромно количество, ниско качество. Лошо структурирано е по специалности, които са необходими”, съобщи още Велев.
Според някогашния учебен министър проф. Тодор Танев не може всички специалности да бъдат сложени в този режим, а в същото време е доста мъчно да бъдат филтрирани избрани специалности.
„ На Министерството на образованието и сега му е вменено да изготви подобен лист, само че въпросът е до каква степен той е законен. Бизнесът би трябвало да споделя кои да бъдат професиите”, съобщи проф. Танев.
Според него най-хубавият механизъм е – страната да дава на банка, а банката да си желае след това парите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР