Бизнесът очаквано се противопостави на , а синдикатите го подкрепиха.

...
Бизнесът очаквано се противопостави на , а синдикатите го подкрепиха.
Коментари Харесай

Почти сигурно: 933 лв. минимална заплата от догодина въпреки възраженията на бизнеса

Бизнесът предстоящо се опълчи на, а синдикатите го поддържаха. Така в резюме може да се заключи изключителното съвещание на Съвета за тристранно съдействие в четвъртък.

Позициите на обществените сътрудници обаче са по-скоро условност, защото на процедура те към този момент нямат думата по този въпрос. Оттук нататък минималната заплата се дефинира един път годишно съвсем автоматизирано - по формула, заложена в Кодекса на труда. Затова нарастването й от 1 януари 2024 година наподобява съвсем несъмнено - остава единствено то да получи и официално утвърждение от държавното управление.
За и срещу
Според синдикатите нарастването на минималната заплата е догонващо и с него действителната покупателната дарба на най-ниско платените служащи не се усилва, само че най-малко остава почти на равнището от преди да избухне инфлацията. Работодателите пък считат, че решението ще приближи прекалено много минималната до междинната заплата в редица области и браншове, ще усили сивата стопанската система и може да напомпа в допълнение инфлацията.
Реклама Сегашната формула може да не просъществува дълго
Единственото утешение за бизнеса остава обещанието, че ще се мисли нов механизъм за определянето на МРЗ. Сегашният беше признат небрежно при започване на тази година в един от серията малко просъществували парламенти. фиксира минималната заплата като 50% от междинната за съответен интервал - последните две тримесечия на миналата година и първите две на актуалната (спрямо момента на определяне). Механизмът, който трябваше да донесе предвидимост, срещна рецензии, че е прекомерно автоматизиран, разчита единствено на един аршин, без да взима под внимание фактори като продуктивност на труда, разлики в заплащането по райони и по браншове, както и че изключва бизнеса и синдикатите от разговор по тематиката. Според работодателите това предписание опонира на интернационалните контракти като Конвенция 131 на Международната организация на труда, както и на Директивата за минимални работни заплати на Европейски Съюз. Те към този момент са атакували в този момент настоящата дефиниция пред Европейската комисия.

Правителството пък даде поръчка, че формулата следва да се уточни по този начин, че да придвижи в националното законодателство въпросната европейска инструкция. Още през ноември следва да бъде основана работна група, която да приготви тези промени, стана ясно от думите на министъра на труда и обществената политика Иванка Шалапатова. Тя ще бъде подкрепена от специалисти от Европейската комисия. Идеята е новият механизъм да вземе поради и други знаци с изключение на междинната заплата и да заимства положителни практики от други страни.
Спорните промени за отдалечената работа получиха поддръжка
Синдикати и работодатели обаче единомислещо, въпреки и с запаси, поддържаха препоръчаните противоречиви промени в Кодекса на труда за работата от разстояние. Те се съгласиха, че е извънредно време да има някаква правна наредба на тази процедура, която по този начин или другояче съществува, само че чакат след това тя да бъде подобрявана. Една от аргументите да се бърза в действителност е, че регламентирането на отдалечената работа е част от пакета закони, които България би трябвало да одобри, с цел да получи средства по Плана за възобновяване и резистентност.

- до каква степен работодателят носи отговорност за условията за сигурност на работното място или за възможни злополуки в тази среда; както и да се обезпечи повече еластичност за чиновниците, оттатък в този момент заложеното едно закрепено и авансово декларирано място, на което да могат работят отдалечено.
Реклама Свързани публикации Привидното развързване на цените на ток 29 септември 2023, 06:00 Данъчни промени 2024: Заведения, фирми-гиганти и още малко новости 28 септември 2023, 14:01 Минималната работна заплата за 2024 година скача рекордно до 933 лева от следващата година 1 септември 2023, 15:40 Средната заплата в страната приближава 2000 лева, в София – 2700 лева 12 август 2023, 09:18
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР