Бизнесът на у нас е изправен пред болезнен колапс вследствие

...
Бизнесът на у нас е изправен пред болезнен колапс вследствие
Коментари Харесай

Туроператори и туристически агенти алармират, че са пред колапс

Бизнесът на у нас е изправен пред мъчителен колапс в резултат на възбраната и ограничение на пътувания през последните 10 месеца, показват туроператорските организации. Датата 13 март, когато би трябвало да стартира изплащането на отговорности към клиенти за неосъществени пътувания поради пандемията от ковид, наближава, обезпокоени са те.

Финансирането на бизнеса е орязано, а средствата се получават от компаниите с голямо забавяне. Оборотите през последните месеци, когато пътувания въобще са били вероятни, са съвсем нулеви. Така разказа обстановката Павлина Иванова ръководител на Сдружение на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение бъдеще за туризма “, съобщи БНР.

Помощ от 10 милиона лв. бяха планувани като финансиране - 1% от оборота на компаниите за 2019 година. Реално единствено това са средства, които са получени от утвърдените компании, уточни Свидна Динева, шеф на туроператорска организация.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Туроператорите и туристическите сътрудници упорстват да бъ...

Не минава безпрепятствено и кандидатстването за помощи пред, уточни Павлина Иванова.

На 8-и февруари стартира кандидатстването по оповестената скица за даване на, като оптималният размер на държавната помощ е 4% от оборота на компаниите през 2019 година

" Има три разновидността за оправдаване на разноски. Задължително преди всичко е връщане на пари на клиенти. Това е главната цел от тази стратегия ", уточни Иванова.

Свидна Динева обаче разяснява: " Изобщо не са задоволителни средствата, които са планувани. Вторият транш е главно за връщане на парите на клиентите, само че сумата, която всяка компания ще получи, ще е незадоволителна за това ".

Използването на заеми от туроператорите също не е работещо, добави още тя.

Единствено несъмнено сега е условието и желанието за разплащане с клиентите, разяснява Павлина Иванова.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР