Бизнесът на лизинговите компании в България продължава да бележи възходящи

...
Бизнесът на лизинговите компании в България продължава да бележи възходящи
Коментари Харесай

Изборът на успешния българин: Кола от магазина на лизинг

Бизнесът на лизинговите компании в България продължава да бележи възходящи трендове. Водещ съставен елемент на бранша продължава да е финансовият лизинг. До края на юни новите контракти са в размер на 4,2 милиарда лева, като на годишна база това дава нарастване с 9,2%, или 355,3 млн. лева

Вземанията по контракти за финансов лизинг на леки коли са малко над 1,5 милиарда лева в края на юни, като единствено този сегмент нараства с цели 14,1%, или 188,2 млн. лева на годишна база. Така относителният дял за една година се усилва от 36,5% до 38,2% към 30 юни. Това значи, че от ден на ден българи избират нова кола на лизинг пред втора ръка, за която могат да платят в брой.

В края на второто тримесечие на 2019 година вземанията по контракти за финансов лизинг на товарни и лекотоварни коли са 1,366 милиарда лева, като се усилват с 13,7% (164,2 млн. лева.) за 12 месеца. Относителният им дял в общия размер на вземанията по финансов лизинг се покачва от 32,9% в края на юни предходната година до 34,3% в края този юни.

Към края на юни тази година вземанията по контракти за финансов лизинг на машини, уреди и индустриално съоръжение са 792,9 млн. лева, като за една година се усилват с 8,8% (63,9 млн. лева.), което води до намаляване в относителният им дял се намалява от 20,4% в края на юни 2018 година до 19,9% по настоящи данни.

Ръст има и при лизинговите артикули, употребени от семействата за закупуване на техника, обзавеждане и т. н. Оборотите възлизат на 571,8 млн. лева, като за една година размерът им нараства с внушителните 21,6%, или спомагателни 101,5 млн. лева Това съгласно експертите демонстрира сигурност в потребителите и може да бъде първи отзив за по-сигурен пазар на труда в страната. Въпреки това българското домакинство към момента е скептично към сходни финансови принадлежности, бизнесът продължава да бъде главният им ползвател. Така към 30 юни вземанията по финансов лизинг от бизнеса възлизат на близо 3,4 милиарда лева, като това е нарастване за 12 месеца с нови 7,2%, или 227,6 млн. лева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР