Бизнесът изживява една от най-големите си исторически промени и това

...
Бизнесът изживява една от най-големите си исторически промени и това
Коментари Харесай

Дигиталната трансформация на бизнеса – основна тема на партньорската конференция на Dell Тechnologies



 Том ОРайли, механически управител конвергирани платформи за Близкия изток и Азия на Dell EMC

Бизнесът изживява една от най-големите си исторически промени и това се дължи на цифровата промяна: технологиите стават основата за правенето на бизнес, а фирмите би трябвало да нагодят цялото си произвеждане и услуги към тях. Но два една от 10 компании, са въвели най-новите технологии.

Това разгласи Том ОРайли, механически управител конвергирани платформи за Близкия изток и Азия на Dell EMC, по време на конференцията за бизнес сътрудниците на комапнията у нас.

Какво е цифрова промяна?

За да илюстрира какво съставлява трансформацията, той даде образец с таксиметровите транспорти и Uber. “В Ню Йорк, лицензите за таксиметрови транспорти бяха достигнали към 2 млн. $ за 1 автомобил, а месеци, откакто Uber пусна приложението си, цената падна до няколкостотин $. Самата Uber не е таксиметрова компания, а построи платформа, която разрешава на хората да отидат от точка А до точна Б и това унищожи модела на обичайния таксиметров бизнес. Сега компанията стартира да се занимава с логистика и прави първи стъпки в областта на автопилотните коли. Това накара обичайните компании, да стартират да се цифровизират, предлагайки нови услуги за клиентите си, тъй че да са сигурни, че ще бъдат в бизнеса дълго време “.

Проучванията, с които разполага Dell Technologies, сочат, че бизнесите, които са направили цифровата смяна са два по-склонни да реализират задачите си и ще останат на пазара. Технологичният колос на собствен ред е образец в тази посока: производителят на устройства към крайните клиенти Dell и доставчика на хардуер за бизнеса Dell EMC са вложили общо към 13 милиарда $ през последните 3 години в проучвания и развиване.

„ Бизнесът премисля метода, по който работи: B2B компаниите стават B2C. А хардуерните компании, се трансформират в снабдители на услуги “, разяснява още ОРайли.

Той добави, че ИТ ресурсите, които стояха настрана от бизнеса стартират да заемат централно място. А това изисква смяна в настройката – както от страна ИТ отделите, по този начин и - на бизнеса. ИТ отделите би трябвало да премислят взаимоотношението си с организацията и обособените консуматори.

Как се движи смяната цифровизацията на бизнеса?

В презентацията си, Мирослав Осиетски, районен акаунт управител Intel, сътрудник на Dell Technologies, подчертава върху изследвания за размера и значимостта на смяната: съгласно него към 70 % от корпоративните мениджъри по света възнамеряват цифрова промяна до края на годината. А 40 % от бизнеса изпитва усложнения, поради конкуренция от страна на новите компании разрушители.

„ 45 на 100 от фирмите, които преди 10 години бяха на пазара, към този момент не действат, а към 2020-та, междинната възраст на световните корпорации ще е 12 години. До 2025-та към 140 млн. служащи ще бъдат сменени от роботи “, разяснява още Осиетски.

Ако организацията не се захване с цифровата си и софтуерна промяна, тя няма да остане дълго на пазара.

Повишаване на ролята на ИТ отдела

„ Дигитализацията покачва смисъла на ИТ отделите в фирмите. Те би трябвало да станат част от управителното тяло и да вземат участие в полемиките по какъв начин ще се развива бизнесът вбъдеще. Необходимо е партньорство сред цифровия мениджър(CDO), софтуерния управител (CTO) и ИТ мениджърът (CIO) “, разяснява Орайли и добавя:„ Трябва да сме наясно, че до момента в който правим цифровата промяна на бизнеса си, ще се надигнем пред напълно ново равнище на риск. Технологичния риск, значи бизнес риск. “

За да се случи прехвърлянето на бизнеса върху релсите на цифровата стопанска система, би трябвало да се промени и методът, по който работят ИТ отделите. Те би трябвало да модернизират инфраструктурата и архитектурата си и да автоматизират работата си в частен или хибриден облак, както и да трансформират дейно организацията на отдела си, безапелационен е ОРайли.

„ Има доста остарели „ функции “ в този отдел, които би трябвало да бъдат сменени от нови, като: инженери по оркестрацията и автоматизацията, облачни архитекти. “

Dell предлага стратегически обвързвано семейсто от технологии, които могат да оказват помощ на бизнеса да направи своята цифрова промяна. Новите облачни технологии за предпазване на данни са мащабируеми и флаш основани. „ Ние направихме промени в цялото си портфолио за сторидж, като в този момент то се базира на хиперконверсията. Става дума за няколко сървъра свързани софтуерно, с цел да се сътвори виртуален сет. Тези технологии трансформират метода, по който се проектират актуалните центове за данни “, сподели ОРайли.

Плановете на Dell Technologies са да влага най-малко по 4.5 милиарда $ в нововъведения годишно. Компанията е притежател на 21 хиляди патента за приложения, което я прави най-иновативната в международната ИТ промишленост.

Виргиния Стаматова
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР