Бизнесът и синдикатите предлагат дизайнът на мярката 60/40 трябва да

...
Бизнесът и синдикатите предлагат дизайнът на мярката 60/40 трябва да
Коментари Харесай

Бизнесът ще настоява пред Янев мярката 60/40 да стане 100/75

Бизнесът и синдикатите оферират дизайнът на мярката 60/40 би трябвало да се промени.  Според ръководителя на АИКБ Васил Велев при започване на идната седмица е безусловно наложително да се свика среща с държавното управление.

" Мярката 60/40 да стане 100/75. Това е постижимо с смяна на трите текста в постановлението ", предложи Велев в ефира на Българска национална телевизия.

Предложението бе подкрепено и от президента на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов, който съобщи: " Абсолютно несъмнено е, че дизайнът би трябвало да се промени и това сме го говорили в границите на една година. Ние сме създали калкулации и съм склонен, че би трябвало да се създадат корекции. Когато ни поканят, ще сложим предложенията на масата. Проблемът не е толкоз, че няма пари, а механизмът на бюджета на тяхното потребление. Предприятията би трябвало да бъдат подкрепяни по друг принцип. Пенсионерите също ".

Според Иван Нейков в такава рецесия и работодателите, и служащите са в една лодка. Големият проблем е във философията на ограниченията до момента, а " те бяха в един шаблон да вкараме всички ".

" Проблемите не са идентични. Сега би трябвало да се стигне до всеки отрасъл, а това желае повече старания, нашарване на ограниченията ", сподели още Нейков.

На 5 май държавното управление утвърди спомагателен трансфер от 117.1 млн. лева по бюджета на Националния застрахователен институт. Средствата ще се употребяват за погашение на обезщетения за опазване на работните места в засегнатите от пандемията от ковид стопански браншове по мярката 60 на 40. Чрез отпущането на спомагателния финансов запас над 100 000 служащи и чиновници ще запазят своята претовареност. 

Допълнителните средства ще бъдат обезпечени за сметка на преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет.

Лидерите на синдикалните и работодателските организации са почнали поредност от неофициални срещи със служебните министри на труда, на финансите и на стопанската система. На тях се разискват проблеми, свързани с финансирането на мярката " 60/40 ", както и на останалите антикризисни ограничения за опазване на заетостта. Обсъдено е и обезпечаването на добавката от 50 лв. за пенсионерите в бъдеще.

Притесненията на обществените сътрудници са, че ограниченията за опазване на заетостта не са обезпечени финансово.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР