Бизнес нагласите в Германия се влошиха през юли за трети

...
Бизнес нагласите в Германия се влошиха през юли за трети
Коментари Харесай

Влошаване на бизнес климата в Германия

Бизнес настройките в Германия се утежниха през юли за трети следващ месец, достигайки 8-месечно дъно, демонстрират резултатите от последното бизнес изследване на водещия немски стопански институт Ifo. Последните данни демонстрират, че пътят на възобновяване на най-голямата европейска стопанска система от техническата криза може да бъде по-продължителен от първичните упования, като се има поради устойчивият инфлационен напън и ескалиращите разноски по заемите.

Германия навлезе в техническа криза в началните месеци на 2023 година, откакто Брутният вътрешен продукт се сви през последното тримесечие на предходната и първото тримесечие на актуалната година. Предварителни данни за Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие ще бъдат оповестени този петък.

Индексът на института Ifo, основан на месечно изследване измежду към 9 хиляди компании и определящ равнището на бизнес климата в Германия, се намали през юли за трети следващ месец, достигайки 87,3 пункта по отношение на 88,6 пункта през юни. Това е най-ниското равнище на показателя от ноември 2022 година и под осредните упования за по-умерено намаляване към 88,0 пункта.

Индексът на настоящата икономическа обстановка се утежни внезапно до 91,3 от 93,7 пункта месец по-рано, до момента в който показателят, определящ бъдещите упования на фирмите, се утежни през юли до 83,5 от 83,8 пункта, което значи, че немският бизнес е по-силно песимистично надъхан за идните месеци.

" В частност, фирмите бяха доста по-малко удовлетворени от настоящия си бизнес. Очакванията им също бяха по-ниски. Ситуацията в немската стопанска система става все по-мрачна ", разяснява президентът на Ifo института Клеменс Фюст.

В индустрията бизнес климатът продължаваш да утежнява най-съществено, като съответният Ifo показател падна през юли до -14,2 от -9,7 пункта месец по-рано, достигайки дъното от ноември 2022 година Двигателите за това отрицателно развиване бяха доста по-лошите оценки на настоящата обстановка, като и бъдещите упования също бяха по-песимистични. Компаниите получават все по-малко нови поръчки. Използването на техния индустриален потенциал спадна с 1,4 процентни пункта до 83,0 %, като това е първият път от повече от две години, когато потенциалът спадна под неговата дълготрайната осреднена стойност от 83,6%.

Бизнес показателят в бранша на услугите също отслабна (до 0,9 от 2,7 пункта), като доставчиците на услуги са доста по-малко удовлетворени от настоящото си бизнес положение. Очакванията им за идващите месеци обаче бяха малко по-малко песимистични, регистрира последното Ifo изследване.

Влошаване бележи и бизнес климатът в търговията (до -23,7 от -20,2 пункта), като перспективите  бяха доста помрачени.

В строителството показателят на бизнес климата падна до най-ниското си равнище от февруари 2010 година (до -24,0 пункта от -20,5 пункта месец по-рано). Недоволството от актуалната обстановка в бранша беше доста по-голямо, като по-песимистична са и вероятностите и упованията за идващите месеци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР