Бизнес доверието достигна най-ниското ниво от първата половина на 2020

...
Бизнес доверието достигна най-ниското ниво от първата половина на 2020
Коментари Харесай

Спад на бизнес активността в еврозоната през юли до 17-месечно дъно

Бизнес доверието доближи най-ниското равнище от първата половина на 2020 година на фона на възходящите опасения към бъдещите доставки на газ

Икономическата интензивност в еврозоната се сви едва през юли за пръв път от февруари 2021 година насам вследствие на първо понижаване на промишлената интензивност от две години насам и внезапно закъснение на интензивността в областта на услугите.

Това демонстрират дефинитивни данни от изследването, оповестено от S&P Global, което претърпя слаба възходяща проверка по отношение на предварителните данни, оповестява БНР. 

Общият PMI показател на S&P Global, включващ интензивността в индустрията и сферата на услугите, падна през юли до 49,9 пункта от 52,0 пункта през юни и прелиминарен показател на равнище от 49,4 пункта. Въпреки възходяща промяна показателят падна под значимото равнище от 50 пункта за пръв път от февруари 2021 година насам.

Бизнес доверието доближи най-ниското равнище от първата половина на 2020 година на фона на възходящите опасения към бъдещите доставки на газ, рисковете от криза в Европа и непрекъснато високия ценови напън.

Индексът PMI в областта на услугите се намали внезапно през юли 51,2 пункта от 53,0 пункта през юни и прелиминарен показател от 50,6 пункта, достигайки най-ниско равнище от януари тази година.

По-рано тази седмица изследването на S&P Global регистрира спад на промишления PMI показател до 49,9 пункта от 52,1 пункта месец по-рано и прелиминарен показател на равнище от 49,6 пункта. Въпреки възходяща проверка показателят на промишлената интензивност се сви през юли (спад под значимото равнище от 50 пункта) за пръв път от юни 2020 година насам.

" Икономическите вероятности в еврозоната се утежниха при започване на третото тримесечие, като последните данни от изследването алармират за стесняване на Брутният вътрешен продукт през юли “, разяснява отчета Крис Уилямсън, основен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence, като добави: " Нарастващата инфлация, възходящите лихвени проценти и терзанията за доставките – изключително за силата – доведоха до най-големите спадове в производството и търсенето, следени от съвсем десетилетие, като се изключи месеците на строги локдауни по време на коронавирусната пандемия ".

" Очакваният скок на потребителските разноски след облекчаването на пандемичните ограничавания се осуетява, защото семействата стават все по-загрижени за възходящите си разноски за живот, което значи, че разноски се пренасочват към съществени неща като храна, сметки за комунални услуги и погашение на заеми. В същото време бизнес разноските са потиснати от нараснала нерешителност и отбягване на риска на фона на по-мрачните стопански вероятности ", означи още Уилямсън.

" Известен положителен сигнал идва от индикациите за спад на ценовия напън, съгласно изследването, което би трябвало да докара до намаление на инфлацията през идващите месеци. Това закъснение на инфлацията обаче може да не успее да се реализира, в случай че цените на силата продължат да се покачат с наближаването на зимата. Компаниите също по този начин са загрижени, че енергийните ограничавания могат евентуално да доведат до спомагателни ограничавания върху икономическата интензивност, което да докара до нови проблеми с доставките и да подхрани спомагателен ценови скок ", означи S&P Global Market Intelligence.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР