Бизнес делегация, включваща представители на близо 20 компании и на

...
Бизнес делегация, включваща представители на близо 20 компании и на
Коментари Харесай

Саудитски компании проучват българския пазар

Бизнес делегация, включваща представители на близо 20 компании и на Саудитския фонд за развиване беше на посещаване в България, с цел да изследва опциите за вложения и да засилва съдействието по линия на дребните и междинни предприятия от двете страни. В понеделник икономическият зам.-министър Лилия Иванова се срещна с ръководителя на делегацията Сами бин Абдула ал Абиди, ръководител на Съвета на саудитските камари. В срещата взеха присъединяване над 80 компании от двете страни от секторите осведомителни технологии, хранително-вкусова индустрия, земеделие, както и туристическият бранш.

По време на срещата стана ясно, че единствено за първите 6 месеца на 2019 година износът от България за Кралство Саудитска Арабия отбелязва растеж от над 60% по отношение на същия интервал за 2018 година и доближава 24.9 млн. $. Целта в близко бъдеще е усилване на взаимния стокообмен, който не подхожда на опциите на двете страни и през последното десетилетие се движи към 100 млн. $.

Иванова акцентира, че към този момент са почнали договарянията за подписване на Споразумение за поощряване и взаимна отбрана на вложенията сред двете страни, както и институционализирането на смесена комисия по икономическите въпроси сред двете страни, като се чака тя да се утвърди като конгрес за действен разговор в областта на стопанската система.

Според българския зам.-министър данъчният режим, в комбиниране с съществуването на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разноски в Европа, ни подрежда измежду най-хубавите дестинации за бизнес и вложения. Нашето законодателство планува и редица насърчителни ограничения за вложители, а стратегическото географско местонахождение на България ни прави главен директен център, свързващ европейския пазар със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Азия. Друг позитивен аспект е откриването на българско посолство в Рияд в края на октомври.

Българският експорт за Саудитска Арабия се образува главно от арматурни продукти и сходни устройства за тръбопроводи, котли и други, устройства с течни кристали, електрически трансформатори, статични електрически преобразуватели, ламарини, листове и ленти от мед, пружини за кревати и поставки за матраци, шоколад, и над 70 типа други артикули, а вносът от Саудитска Арабия – от боклуци и парчета от мед, полимери на пропилена, нетъкани текстилни материали, други плочи, листа, фолио, ленти, полимери на етилена в първоначални форми, сладолед за консумация и други

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР