Бившият здравен министър проф. оповести пред журналисти в парламента престъпна

...
Бившият здравен министър проф. оповести пред журналисти в парламента престъпна
Коментари Харесай

Костадин Ангелов алармира за нова престъпна схема за източване на пари от НЗОК

Бившият здравен министър проф. оповести пред публицисти в Народното събрание незаконна скица, посредством която се източват обществени средства от бюджета на НЗОК и настрана се ощетяват българските пациенти, които не могат да се снабдят с избрани медикаменти.

Проф. Ангелов разкри, че търговци на едро изнасят медикаменти от страната, което води до облагодетелстване на противозаконни схеми, свързани с източване на обществени средства от бюджета на НЗОК.

Анализът на инспекциите открива, че множеството покупко-продажби сред търговците на едро в страната са осъществени с присъединяване на частни сдружения, които правят доставки в Европейския съюз на лекарствени артикули нелегално добити от аптеки или лечебни заведения. През част от сдруженията медикаментите минават единствено по документи, с цел да бъде узаконен стоковият оборот, изясни проф. Ангелов, който е ръководител на здравната комисия в Народното събрание.

Той посочи, че компании не престават да изнасят от страната лекарства, с цел да осъществят облага, което води до значителен дефицит на медикаменти при търговците на дребно. От думите му стана ясно, че от ден на ден медикаменти от така наречен междинен клас са обект на експорт.

Народният представител заяви, че по случая към този момент е изпратил сигнал до прокуратурата.

Той разясни, че става въпрос за лекарства, които у нас са по-евтини, а в други европейски страни са на по-високи цени, което ще донесе и по-големи облаги на търговците. По този мотив проф. Ангелов предизвести, че неналичието на някои съответни лекарства би могло да заплаши живота на част от пациентите в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР