Бившият здравен министър Мими Виткова смята, че властите у нас

...
Бившият здравен министър Мими Виткова смята, че властите у нас
Коментари Харесай

Мими Виткова: Вирусът ще ни води, а не ние него

 Бившият здравен министър Мими Виткова счита, че управляващите у нас не са се подготвили в точния момент за затрудненията с ковид с настъпването на есента. Според нея се вижда и проблем с осъзнаването на сериозността на казуса.

" Не единствено у нас, само че бих споделила, че този здравен проблем се политизира много тежко ", означи тя в предаването " Тази заран " по БТВ.

" Битката е неравностойна. Вирусът ще ни води, а не ние него. Трябва да се лишим от някои неща. В цялата история би трябвало водачество. Мерките би трябвало добре да се обяснят на обществото. Не може маските да са наложителни навън, а по-късно се стартират пояснения. В другите страни излизат министър председателите, с цел да изясняват ", продължи тя.

Мими Виткова е безапелационна, че здравните управляващи вършат анализите и дават препоръките, само че министър председателите излизат и афишират какво следва. От мнението й стана ясно, че това липсва у нас.

" Вирусът ни даде един празен ход от време, с цел да се подготвим. Ние забавяме процеса, с цел да стигнем до ваксина, а какъв брой незнайни има. Когато се насложат и останалите вирусни болести, контролът върху контактните лица е доста сложен. РЗИ-тата разполагат с доста малко фрагменти. Ние към този момент нямаме клъстерно разпространение, а дифузно ", сподели още тя.

" Нямам отговор какво се случи в Китай-как по този начин има по 20-30 случая дневно?! Как всички бяха тествани? Преди повече от 20 години казахме, че здравната система ще е пазар. Пред този проблем виждаме, че пазарът не работи. В Съединени американски щати също не работи тази система - видяхме ", уточни доктор Виткова.

" Основният проблем е неналичието на фрагменти. Нима не виждаме, че възрастта на лекарите е над 60 години?! Младите взимат тапия и отиват в чужбина. Няма млада промяна, тъжно е ", добави Мими Виткова.

Тя счита, че е обезпокоително, че медиците се заразяват и би трябвало да се види дали погрешно се употребяват защитните материали или контролът е занижен.

" Проблемът със инфектираните медици в " Пирогов “ би трябвало да се анализира-дали липсват защитни ограничения или се ползват погрешно. Не бих споделила, че вечерен час е единствената мярка, която ще свърши работа. Не може лекарите да прекарат две години в скафандрите ", добави някогашният министър на опазването на здравето.

Според нея е трябвало доста по-рано да се подпомагне системата от младежите, най-малко тези, които са последна година от образованието си.

Студентите – медици биха могли да бъдат потребни в това направление. Но те не са готови да влязат в клиника, уточни тя.

И попита " какво е това здравна сестра да обслужва 40 души с коронавирус " и по едно и също време се пускат системите на 40 заболели.

" Ще ми се да чуем медиците, тъй като нещата стават доста по-тревожни, да не кажа неспасяеми. На скептиците показвайте по-често какво се случва в лечебните заведения ", уточни още доктор Виткова, обръщайки се към медиите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР