Бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов коментира

...
Бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов коментира
Коментари Харесай

Бунт в Ботунец срещу полицията, простреляният след грабежа бил невинен

Бившият зам.-ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи доцент Милен Иванов разяснява дали служителят на реда е имал право да употребява оръжие

Близките и роднините на умрялото момче, убито след обир и гонка с полицията, излязоха на митинг нощес в квартал " Ботунец ". Според тях тримата младежи, ограбили две девойки, са почтени и по думите им до момента не са имали проблеми с полицията, оповестява Нова телевизия. 

Софийската градска прокуратура се чака да разгласи дали и защо ще упрекна служителя на реда, прострелял след гонка 18-годишният юноша. Вчера стана ясно, че другите двама арестувани са признали за грабежа и нападението над две девойки край столичен хотел.

Показали са и къде са изхвърлили раницата, откакто взели пари и полезности от нея. За това действие те към този момент са с обвиняване от прокуратурата. 

В изявление за „ Тази заран “ по бТВ някогашният зам.-ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи доцент Милен Иванов разяснява дали служителят на реда е имал право да употребява оръжие.

„ Действащите процедури и законът за Министерство на вътрешните работи плануват този метод за полицейско предизвестие - предупредителните изстрели да са в безвредна посока. Няма нещо изключително, че служителят на реда е стрелял във въздуха. Най-вероятно след това е стрелял по причинителя “, посочи той.

При преследването на грабителите са създадени предупредителни изстрели в безвредна посока, само че бегълците не спрели. При създаден още един изстрел е ранен един от тях - 18-годишен. Незабавно е откаран в болница, само че по-късно е умрял.

„ Полицейските чиновници не употребяват оръжия единствено при непосредствена опасност за тях. Законът споделя две неща - член 12 е за неизбежната защита, която се простира и за трети лица. Полицаят е задължен да употребява оръжие, когато са застрашени трети лица. Втората догадка е, че не е публично рисково нанасянето на вреди на разположение, в случай че то е направило закононарушение “, уточни доцент Иванов.

„ Абсолютната нужда е институт, който планува потреблението на животозастрашаваща мощ от страна на служители на реда при избрани обстановки – причинителят е направил закононарушение, обвързвано с принуждение и се пробва да се укрие или укривайки се, основава заплаха да извърши друго закононарушение с принуждение “, изясни той.

„ Провеждани са заградителни мероприятия за търсене на причинителите на обир. Това е обир с повече от едно лице. Тежко закононарушение с до 15 години затвор “, изясни някогашният зам.-ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи.

„ При задържане на разположение служителят на реда е задължен да заяви ясно, че е служител на реда, че има пълномощия, след което да отдаде полицейско предизвестие. Ако лицето на извърши разпорежданията, служителят на реда може да даде сигнален изстрел във въздуха и в случай че реши, да употребява оръжието към този, който не извършва разпорежданията “, добави доцент Милен Иванов.

„ Полицаите носят револвер, а пълнителят е зареден със стоп патрони. Те са рискови до 11 метра. По директива се лимитира потреблението на стоп патрони до 11 метра. Полицаите имат нелетално средство, само че то е рисково отблизо разстояние. На разстояние от 5 метра даже и да употребявате стоп патрон, вероятността да настъпи летален резултат е доста огромна “, сподели още той.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР