Бившият зам.-министър на вътрешните работи в правителството в Замбия и

...
Бившият зам.-министър на вътрешните работи в правителството в Замбия и
Коментари Харесай

План за автономия е единственото решение за Западна Сахара

Бившият зам.-министър на вътрешните работи в държавното управление в Замбия и сегашен народен представител Грейс Нджапау Ефрати изрази значимостта на водения от Организация на обединените нации политически развой за автономност на Мароко, който цели да реши казуса със Западна Сахара. Изявлението на Грейс Нджапу беше направено в границите на гражданската стратегия " Дебат за Сахара ", която има за цел да хвърли светлина по въпроса за Западна Сахара,

Нджапау приветства напъните и всичко реализирано от Мароко за развиването на Африканския континент при Крал Мохамед IV и неговата панафриканска визия: " Приканвам Африканските страни да оставят настрани идеологиите от времето на Студената война и да поддържат с резолюция водения политически развой от Организация на обединените нации като обща позиция на Африканския съюз ", прикани Нджапу.

Тя акцентира и на обстоятелството, че Планът за автономност на Мароко като единствена рамка, която дава отговор на параметрите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации беше заложен в резолюция 2494 като едно реалистично, продължително и компромисно- политическо решение в Западна Сахара. Тя също по този начин прикани всички страни да преминат към политическо решение, основаващо се на Плана за автономност.
 Снимка 484271
За замбийския народен представител, пандемията от COVID-19 е една опция да се премисли мястото на панафриканските идеали в актуалния свят. В подтекста на пандемия, където се изисква мощ и гървавост от Африка, крал Мохамед VI започва самодейност, целяща да подкрепи Африканските страни в другите стадии от оправянето им с здравната рецесия. Нджапау дефинира самодейността на Краля като " прагматична и насочена към деяние " и сподели, че ще разреши на Африканските страни да обменят опит и положителни практики.

Нджапау напомни и водещата роля на Мароко в деколонизацията на африканските страни, посредством директната ѝ помощ за националните освободителни придвижвания в границите на целия континент.

Мароко се завърна в Африканския съюз с стабилен опит в основни области като справяне с миграцията, усвойчиво развиване, битката с екстремизма и климатичните промени, като по този метод засвидетелства своята подготвеност да показа своя опит с другите Африкански страни.

Междувременно юристът в Парижкия апелативен съд Хюбърт Силан даде изявление в което твърди, че Западнаха Сахара е " твърдо " мароканска и това не може да бъде променено, като по този метод се причислява към многото интернационалните анализатори и наблюдаващи, които пазят териториалната целокупност на Мароко.

Силан застава на страната на Мароко макар дейностите на Фронта Полисарио, който прогласи самостоятелност в района и макар неговия покровител и главен финансов запас - Алжир. По време на този разбор на обстановката, юристът се концентрира върху реакцията на Алжир към решението на няколко Африкански страни да отворят дипломатически задачи в Западна Сахара, в градовете Дакхла и Лайон в Южната мароканска провинция.
 Снимка 484272
Други страни също се оповестиха за отварянето на повече свои консулства в района. Това разгласи министъра на външните работи на Мароко Насер Бурита. Алжир беше единствената страна измежду 193-те страни членки на Организация на обединените нации, която реагира против разкриването на консулствата. Експертът по право уточни с пръст Алжир, като удостовери отговорността на страната в спора, " поради решението да не упражни своята суверенност над част от територията си и да остави ръководството на лагерите Тиндуф на Полисарио ". " Сахара е мароканска и не може да бъде ничия друга ", споделя той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР