Бившият вицепрезидент на Зимбабве Емерсон Мнангагва, който в петък ще

...
Бившият вицепрезидент на Зимбабве Емерсон Мнангагва, който в петък ще
Коментари Харесай

Новият лидер на Зимбабве: Обещавам нова и развита демокрация

Бившият вицепрезидент на Зимбабве Емерсон Мнангагва, който в петък ще постави клетва като президент на мястото на Робърт Мугабе, съобщи през днешния ден на протест в Хараре, че страната навлиза в нов стадий на демокрацията, предадоха Ройтерс и ДПА.

"Народът сподели думата си. Гласът на народа е глас Божи ", сподели Мнангагва пред хиляди поддръжници, събрали се пред централата на ръководещата партия Африкански народен конгрес на Зимбабве-Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ). "Днес ние сме очевидци на началото на нова и развита народна власт ", сподели той.

Вчера 93-годишният Мугабе подаде оставка, откакто преди седмица армията и негови някогашни политически съдружници започнаха ограничения за прекратяването на траялия близо четири десетилетия негов престой на върха на страната. Навремето Робърт Мугабе бе прославян като воин от битката за национално избавление на Зимбабве, само че след това той се трансформира в деспот, напомни Ройтерс.

Речта на 75-годишният Емерсон Мнангагва бе първата му обществена изява след идването му от чужбина, означи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА. В нея той благодари на въоръжените сили за това че са съумели по кротичък път да поемат контрола в страната. По-рано през днешния ден Мнангагва кацна на военно летище в Хараре незабавно след което се срещна с Мугабе, а след това беседва с военни командири, сподели пред ДПА чиновник от министерството на информацията. През това време хиляди зимбабвийци чакаха с часове под жаркото слънце пред постройката на ЗАНУ-ПФ с вярата да зърнат новия си водач.

След като по-рано този месец Мугабе го уволни, Емерсон Мнангагва избяга в Южна Африка заради опасения за живота си. В "Туитър " бяха публикувани фотоси от срещата му през днешния ден с южноафриканския президент Джейкъб Зума.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР