Бившият вицеканцлер и лидер на FPÖ Хайнц-Кристиан Щрахе (вляво) подаде

...
Бившият вицеканцлер и лидер на FPÖ Хайнц-Кристиан Щрахе (вляво) подаде
Коментари Харесай

Изборите в Австрия: Крайната десница остава трета сила въпреки "Аферата Ибиса"

Бившият вицеканцлер и водач на FPÖ Хайнц-Кристиан Щрахе (вляво) подаде оставката си съвсем незабавно след публикуването на уличаващите видеоматериали

© Heinz-Peter Bader Крайнодесните са изгубили единствено 7 прочие пункта от утвърждението за тях по отношение на резултата им през 2017 година Близо 19%. Толкова ще получи австрийската крайнодясна Партия на свободата (FPÖ) на парламентарните избори в края на месеца, сочат предварителните екзит полове. Оказва се, че абсурдът, който стана прочут като " Аферата Ибиса " и който докара до раздробяване на обединението, не е съумял да понижи доверието в крайнодесните, които, наподобява, ще останат трета мощ в новия парламент. Същото важи и за канцлера Себастиан Курц, чиято Австрийска национална партия (ÖVP) най-вероятно още веднъж ще излезе първа макар неблагоразумието да се коалира с FPÖ.

Как FPÖ мина сред капките

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След абсурда крайнодесните бързо споделяха на изборната си база известието, че водачите им са почтени, както и че обстановката, породила абсурда, е била нагласена. " Изненадващо или не, FPÖ, наподобява, не загуби доста от почитателите си след последния скандал - те обявиха, че водачите им са били натопени от техните политически съперници и че не са създали нищо неверно ", написа Пол Шмит в разбор за London School of Economics and Political Science.

Пред Financial Times политическият съветник Томас Хофер разяснява, че FPÖ е първата партия в Австрия, която толкоз сполучливо развива информационните си канали, в това число в обществените платформи. За това свидетелства и известието " Те са срещу него, тъй като той е за вас ", на което крайнодесните заложиха след оставката на тогавашния вицеканцлер и водач на FPÖ Хайнц-Кристиан Щрахе. Според Хофер различен плюс е, че FPÖ съумя безпроблемно да трансферира водачеството в ръцете на Норберт Хофер, който към този момент е извънредно известен измежду последователите на партията.

Какво се чака на изборите

Според предварителните екзит полове Курц ще се задържи на власт с 35% от вота. На второ място остават социалдемократите SPÖ с 22% и на трето - FPÖ с 19%. За съпоставяне - на изборите през 2017 година разпределението на местата беше същото, като ÖVP взе 31.5%, SPÖ - 26.9%, а FPÖ - 26%.

Сега, както и през 2017 година, партията на Курц има комфортна преднина, само че въпреки всичко би трябвало да избере съдружен сътрудник. Крайнодесните желаят да дадат нов късмет на остарялата коалиция и обявиха, че ще бъдат в съпротива, в случай че това не се случи. По-голяма част от поддръжниците на консерваторите са срещу повторна коалиция с FPÖ, само че Курц към момента не е изключил тази опция изцяло.

Скандалът

Преди близо пет месеца немските издания Spiegel и Süddeutsche Zeitung разгласиха видеоматериал, сниман в Ибиса месеци преди парламентарните избори в Австрия през 2017 година Записът демонстрира Щрахе и заместника му Йохан Гуденус в компанията на жена, представяща се за племенница на съветски олигарх. Предполагаемата племенница на съветски олигарх предлага да купи 50% от най-големия австрийски ежедневник Kronen Zeitung и да наклони публицистичната политика в интерес на крайнодесните, а в подмяна Щрахе дава обещание държавни поръчки на руснаците.

Публикуването на видеоматериалите беше последвано от многохилядни митинги, на които беше поискана оставката на държавното управление и свикването на нови избори. Още на същия ден Щрахе и Гуденус подадоха оставка, след което последваха и всички министри от FPÖ. Веднага по-късно Курц разгласи края на обединението и прикани за нови избори, а президентът Александър ван дер Белен ги насрочи за септември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР