Бившият вече състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) няма да

...
Бившият вече състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) няма да
Коментари Харесай

Бившите членове на съдебния съвет вероятно няма да получат парични бонуси

Бившият към този момент състав на Висшия правосъден съвет (ВСС) няма да получи парични бонуси за времето, в което са били членове на съвета, научи " Дневник " от свои източници.

Става дума за решението на Висш съдебен съвет от март, с което той призна на членовете си право да получат парични компенсации като магистрати, откакто приключат мандатите им. По този метод кадровият орган на Темида самичък разтълкува текст от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), съгласно който при освобождение от служба магистрат с повече от 10 години стаж има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкоз брутни месечни хонорари, колкото прослужени години има в органите на правосъдната власт, само че не повече от 20. Това се отнася и за магистратите, които излизат от правосъдната система с избирането им за членове на Висш съдебен съвет.Нормата в Закон за съдебната власт обаче ясно споделя кой има право на това обезщетение - арбитър, прокурор или следовател, а не член на Висш съдебен съвет или контрольор, като завърши мандатът им. Нормата не е и измежду категорично изброените в закона, който изчерпателно показва кои от правата, които имат магистратите, се дават и на членовете на Висш съдебен съвет.

Тълкуването на Висш съдебен съвет, че и членовете на съвета имат право на обезщетение след края на мандата им, визира тези от тях, които не са били магистрати все още на избора им за правосъдни кадровици - Васил Петров, Незабравка Стоева и Юлиана Колева.

То е в изгода и на тези членове на Висш съдебен съвет, които идват от системата, само че

не са си получили компенсацията при избирането им в съвета

А защото възнаграждението във Висш съдебен съвет е по-високо от заплатите на магистрати, ще им е по-изгодно сумата до 20 заплати да бъде изчислена в края на мандата на Висш съдебен съвет въз основа на възнаграждението им като правосъдни кадровици. Повече четете тук.

Вътрешната съпротива в съвета дефинира привилегията като оскъдна и противоречаща на закона. Но прокуратурата отхвърли да оспори решението на кадровиците пред Върховния административен съд макар няколкото сигнала на Соня Найденова.

Преди няколко дни представляващият Висш съдебен съвет Димитър Узунов съобщи, че ще си вземе всичко, което му се " поставя ". Със своя заповед той е задължил основния секретар на Висш съдебен съвет Димитър Тончев да събере заявките за компенсации и разпоредил те да се изплатят до 2 октомври.

Но двама чиновници в администрацията са отказали и това е прекратило процеса, тъй като техните подписи за " координиране " изплащането на парите са нужни за това. Според тях решението на съвета опонира на закона, обясниха пред " Дневник " от Висш съдебен съвет.

Освен това забавен факт е, че най-после са останали единствено двама искащи да получат въпросните "
бонуси " - Димитър Узунов и Румен Боев. Останалите от болшинството, подали в началото заявки, са ги отдръпнали след шума към противоречивото решение.

Реакция обаче е последвала след " протеста " на администрацията, защото основният прокурор Сотир Цацаров, който е член и на съвета по право, е изискал лист на чиновниците в съвета, изключително на тези, които подлежат на пенсиониране. Той няма никакви пълномощия по отношение на пенсионирането им, защото по закон това може да направи единствено работодателят им, т.е основният секретар на Висш съдебен съвет. Целта е била заплашването на чиновниците, описаха за " Дневник " от съвета.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР