Бившият вътрешен министър и настоящ депутат от Продължаваме промяната“ Бойко

...
Бившият вътрешен министър и настоящ депутат от Продължаваме промяната“ Бойко
Коментари Харесай

Бойко Рашков не знае кой бивш МВР шеф е разследван от КПКОНПИ 


Бившият вътрешен министър и сегашен народен представител от „ Продължаваме промяната “ Бойко Рашков не знае кой е някогашният вътрешен министър, който проверява КПКОНПИ за пране на пари и съпричастен към разстройване на наказателно гонене. „ Не знам, би трябвало да питате прокуратурата, за какво питате мене “, обърна се Рашков към медиите в Народното събрание.

Малко по-рано стана ясно, че Софийска градска прокуратура (СГП) е получила на 17 януари 2023 година сигнал, че някогашен министър на вътрешните работи и сегашен народен представител в 48-ото Народно заседание е съпричастен към разстройване на наказателно гонене и пране на пари.

Твърди се, че някогашният вътрешен министър е разпоредил на свои подчинени да не се рапортуват в прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по кореспонденция за открити съмнителни финансови транзакции от страна отвън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка, осведомят от държавното обвиняване. В сигнала се оповестява и за възможна съпричастност на някогашния министър към закононарушения срещу финансовата система – пране на пари.

Наблюдаващият прокурор е разпоредил КПКОНПИ да извърши инспекция по случая. От прокуратурата твърдят, че обществеността ще бъде осведомена резултатите.

Според организация ПИК оповестеният от Софийска градска прокуратура сигнал е импортиран от медията и касае депутата от Политическа партия и вътрешен министър в двете служебни държавни управления на Стефан Янев и в кабинета „ Петков “ – Бойко Рашков. Според организацията оперативна разработка на ГДБОП за Рашков и иконома в „ резиденцията “ му до Американския лицей под надпис „ Градинарят “ била „ смачкана от пробити ченгета “ по негова заповед.

През 2021 година сигнал на българска банка бил изпратен до Министерство на вътрешните работи вместо до Финансово разузнаване на ДАНС. Според него по сметката на незнаен за службите столичанин постъпвали транзакции за стотици хиляди евро от страна отвън Европейския съюз, след което парите се теглели в брой. Администрацията на Рашков препратила сигнала към ГДБОП, където при първичното следствие и посредством СРС било открито, че адресат на парите е индивидът, работещ като градинар в парцела на Рашков. Банката предоставила данните на мъжа и неговия телефонен номер, след което в бранш „ Пране на пари “ при ГДБОП, управителен тогава от Явор Серафимов (в момента заместник-директор на ГДБОП), била записана оперативна разработка „ Градинарят “. Цялата информация обаче била спестена на шефа на ГДБОП, а решенията се взимали еднолично от Серафимов.

Докато пренасял парите, градинарят бил придружаван от водача на Бойко Рашков с черен джип марка „ Рекстън “ с напълно затъмнени стъкла. Проверка на полицията удостоверила, че получателят на преводите е възрастен мъж, който живее зад Академията на Министерство на вътрешните работи, където се намира и къщата на Бойко Рашков. След като полицията проверила телефонните диалози на въпросния градинар, се натъкнала на ежедневни непрекъснати такива с телефонния номер на Рашков. От разпечатките се видяло, че двамата се чували директно преди всяко изтегляне от банката и незабавно по-късно. Засечена била замяна на смс-и. След скандалните разкрития Явор Серафимов провел оперативка, на която участвали две ослужителки на ГДБОП – Анелия и Йонка. Не ставало ясно обаче дали Серафимов е срещнал шефа с тази информация, като се считало, че по-скоро му я е икономисал. На дамите било обяснено, че всяко едно деяние ще се съгласува с него, с цел да се резервира името на Бойко Рашков, както и че цялата известна информация не би трябвало да се споделя с останалите чиновници от бранша. Наредил също по този начин да не се дава информация за случая на дирекция „ Финансово разузнаване “ в ДАНС. Серафимов заповядал на Анелия да изготви информация с цялата събрана информация, която обаче да не се записва в деловодството, а да му се даде персонално на ръка, откъдето досието попаднала в ръцете на Рашков. Така се избегнал подписът на шефа на службата и на процедура се филтрирала информацията. Близки до Анелия били очевидци по какъв начин персонално Явор Серафимов ѝ оказвал напън да поправя текстовете в документите, като постоянно чували думите „ Трябва да пазим министъра и всичко да остане в загадка “.

След като проверяващите събрали доказателства, сред които и банкови извлечения за стотици хиляди евро, материалите, без да се записват деловодно, били предоставени на Бойко Рашков. Той обяснил на подчинените си, че ставало въпрос за фамилни пари, които неговият безприютен другояче градинар получавал от близки родственици, само че предложил преписката да бъде завършена и никога да не ставала притежание на прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ. Явор Срафимов основал тайна организация за „ мачкане на сигнала “, като от банката били конфискувани всички документи и доказателства, свързани с транзакциите, а въпросният градинар бил разпитан официално, след което материалите били архивирани. Разпитът по проблема бил извършен в постройката на ГДБОП на бул. „ Цариградско шосе “ 133, с служителят на Бойко Рашков бил докаран с черен джип „ Рекстън “ със затъмнени стъкла. Той отрекъл да знае за пари и прехвърляния от чужбина, като удостоверил, че има сметка в банката, само че отказал да спомага на полицията, оповестява news.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР