Бившият вътрешен министър Бойко Рашков коментира ареста на Бойко Борисов,

...
Бившият вътрешен министър Бойко Рашков коментира ареста на Бойко Борисов,
Коментари Харесай

Рашков: Борисов не е недосегаем. Докато управляваше 12 г. стотици арести бяха обявявани за незаконни

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков разяснява ареста на Бойко Борисов, осъществен преди няколко месеца, който по-късно бе разгласен от съда за противозаконен. Той бе запитан от водещата на " Лице в лице " по БТВ Цветанка Ризова дали съжалява за въпросното задържане на експремиера, на Владислав Горанов и на Севдалина Арнаудова.

" Аз доста пъти давам пояснения по този въпрос, тъй като единствения мотив против това е, че съдът се произнесе, че карцерът е противозаконен. Аз одобрявам решението на съда. Но това решение не значи оневиняване. Това е единствено до каква степен е било законосъобразно задържането на един човек за 24 часа - право, което има полицейския чиновник. Но дебело желая да подчертая, че когато се задържа някой за 24 часа полицейския чиновник сформира една административна заповед и на процедура тя предстои на инспекция в съответния административен съд. И в случай че там липсва някой атрибут, нещо е пропуснато като конкретика, съдът на официално съображение взема решение, че карцерът е противозаконен. Но в същото време не се чете, не се проучва и не се има поради материала, който е събран в хода на тази инспекция. И в този момент, тъй като ме питате непосредствено за Борисов, доста огромен интерес има за ареста на този човек, в случай че той 12 години арестуваше непрестанно хора, арестите на които, осъществени от неговия вътрешен министър, бяха обявявани стотици от тях за противозаконни. Тогава ни дума, ни стон, ни вопъл нямаше. Включително един депутат, който в този момент е в пленарната зала " сподели Рашков.

" Сега обаче никой не приказва за тези 470 страници материали, събрани при инспекцията, и които са послужили като съображение да стартира публично следствие, да се образува произвеждане, и да се предприеме административна мярка задържане, с цел да може да се предложи на прокурора да оцени дали не би трябвало тази мярка да се удължи до 72 часа до момента в който се изиска непрекъсната мярка от съда. Защото аз съм министър, не мога да кажа на полицейския чиновник нито дали да задържа, нито дали да проверява, само че ви споделям, че при тези данни, с част от които аз съм осведомен, в случай че аз бях полицейски чиновник и проверяващ орган, нямаше да се поколебая да направя същото. Никой от вас не знае всичко, което има в тези 470 страници. Освен това има висящо произвеждане оттук насетне. Иначе до този миг никой не осъществяваше следствие във връзка с Борисов, Горанов и по този начин нататък. Но в този момент има висящо произвеждане, то не е завършило. Хайде да забележим в този момент какво ще стане в това следствие. Борисов не е свещена крава, той не е недостижим от закона. И в случай че е правилно това, което чух от сътрудника Демерджиев преди, че във връзка с Борисов има доста данни, това значи, че в Министерството на вътрешните работи продължава да се работи интензивно. Нека не подчертаваме само на това, че съдът е споделил, че задържането е нелегално ", приключи Рашков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР