Бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева

...
Бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева
Коментари Харесай

ГЕРБ с декларация за жертвите на Холокоста: В България фашизъм е нямало!

Бившият външен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Екатерина Захариева прочете декларация от името на парламентарната си група, отдадена на жертвите на Холокоста. На днешната дата, 27 януари, през 1945 година руските войски освобождават най-големия концентрационен лагер на Третия Райх - Аушвиц.

" В международния календар има дати на тъга и тъга, дати, които ни припомнят за най-мрачните времена в световната история. Дати, носещи в себе си загатна за безсмисленото принуждение, чудовищната свирепост и нейната най-висока цена - тази на човешкия живот ", сподели Захариева.

" Днес почитаме паметта на милионите жертви на Холокоста, на жертвите на нацисткия режим, който през Втората международна война се пробва да унищожи една от най-базисните човешки полезности - разнообразието и толерантността ", добави тя.
 На 98 години умря последният оживял избавител на Аушвиц
На 98 години умря последният оживял избавител на Аушвиц

Душман е деец от Червената войска, 21-годишен се врязва с танкa си в електрическата ограда на лагера на 27 януари 1945 година

Именно с цел да не се повтарят сходни събития следва международната общественост да прояви мощна воля, урокът на историята да бъде помнен, а младото потомство да бъде възпитано в универсални всемирен полезности, счита Захариева.

И употребява речта си като опция за индиректен коментар на думите на премиера Кирил Петков от предходната седмица в Скопие, които мнозина разтълкуваха като самопризнание в това, че у нас е имало фашистки режим по време на Втората международна война.

" Спасяването на българските евреи е събитие, показващо волята за правдивост на българския народ. 47 народни представители дружно с ръководителят на Народно събрание Димитър Пешев застават намерено против депортацията на българските евреи. Близо на напъните на тези народни представители, както и на позицията на Българската православна черква, на редица професионални и публични организации, са избавени над 48 000 евреи български жители ", напомни някогашният посланик номер едно. И акцентира - " това не са фашисти, а в България не е имало фашистки режим ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР