Бившият централен защитник на Левски и Арда - Алекс Петков

...
Бившият централен защитник на Левски и Арда - Алекс Петков
Коментари Харесай

Алекс Петков: Не се сърдя на никого в Левски

Бившият централен бранител на Левски и Арда - Алекс Петков - от този сезон носи екипа на полския Шльонск Вроцлав и ни върна в едни позабравени години, когато български футболист е неизменим титуляр в тим, който е водач в класирането на съществено състезание. Роденият през 1999 година защитник се трансформира в неизменим титуляр, като през есента записа 19 мача в Екстракласа и 1 за купата на страната. Ето какво показа синът на някогашния капитан на ЦСКА - Милен Петков - в изявление за " Тема Спорт ".

Алекс, полското състезание се възобновява през февруари. Не би трябвало ли да почиваш в този момент, а вместо това тренираш?

- Почивка съм и сега сме във Варна, където посрещнах Нова година. Дойдохме да забележим родителите ми. От клуба са ни дали стратегии, с цел да упражняваме самостоятелно. Не е нещо тежко, само че е хубаво да се извършва, с цел да е по-лесно, когато стартираме подготовка и да съм в добра кондиция.

Докога си в България?

- До 7 януари, а започваме подготовка на 10-и.

Ти записа общо 20 мача за Шльонск през есента и на процедура си играл във всички дуели за новия си отбор. Как съумя толкоз бързо да се адаптираш?

- Реално акомодация нямаше. Още от първия ден се усещах доста добре. Приеха ме чудесно и просто влязох и заиграх. Всичко мина доста безпрепятствено и някак си естествено.

В България Шльонск не е изключително известен клуб. Ние надалеч по-добре познаваме Легия Варшава, Лех Познан, Гурник... Кажи малко повече за твоя тим.

- Шльонск е обичаен клуб с история за Полша. Двукратен първенец е, като за последно печели купата през 2012-а. След това има лек спад, а през предходната година е забъркан в битката за избавление...

Миналата година се е борил за избавление, а сега сте първи след 19 изиграни мача. Много промени ли има в състава спрямо предходния шампионат?

- Бяхме привлечени няколко нови играчи, само че като цяло не са направени някакви генерални и фрапантни промени. По мое мнение сме много добър тим и колектив.

Какъв футбол играете? На каква скица залага наставникът Яцек Магиера, който е доста известно име в Полша - като футболист е със статут на легенда на Легия Варшава, а като треньор е управлявал с изключение на Легия, също по този начин и младежкия народен тим?

- Обичайната ни сграда е 4-2-3-1. По мое мнение най-силната ни страна е отбраната. Hие сме тимът с минимум позволени голове - 15, като единствено Пяст Гливице имат 14, само че те са и с мач по-малко. От друга страна демонстрираме и добра успеваемост в офанзива, като сме вкарали 31 попадения. Бройката не е зашеметяваща и има няколко тима с повече голове от нас, само че при нас головата разлика и съотношението отбелязани-допуснати е доста положително, което е една от аргументите да оглавим класирането. Надявам се да продължим по същия метод и напролет.

В България едни от болните тематики са ни базите и стадионите. Какво е ситуацията в Шльонск?

- Разполагаме с отлична база за подготовка, а стадионът е издигнат през 2011-а, с цел да одобри мачове от европейското състезание. Прекрасно оборудване е. Можете да си визиите, откакто информацията е, че е коствал 220 милиона евро, а потенциалът му е 43 хиляди души.

Пълни ли се?

- През есента единствено два пъти бе цялостен до краен лимит. При семействата ни против Легия Варшава и Ракув. В другите мачове има към 20-25 хиляди души.

У нас към този момент можем единствено да мечтаем за такава междинна посещаемост. А почитателите какви са? В Полша е мощно развита ултрас културата...

- Доста буйни и прочувствени са, като от време на време даже е стряскащо, само че не е нещо, което не сме виждали в България. Бих ги сравнил с почитателите на Левски, ЦСКА и пловдивските Ботев и Локомотив. Нашият плюс е, че сме единственият тим от Вроцлав в Екстракласа и се радваме на поддръжката на целия град.

Вроцлав е огромен град. Исторически и търговски център в Западна Полша. Как привикна с живота там?

- О, всичко е супер. Аз съм тук със фамилията ми - със брачната половинка ми и двете ни деца. Като улеснения и опция за разходки, обществен, културен живот, всичко е чудесно.

Полша е известна с саламите, с борша, с аленото цвекло и едно обичайно ядене, което се назовава бигос и доста прилича нашата капама. Свикна ли с локалната кухня?

- Опитахме локалните ястия, само че не мога да кажа, че доста ми харесаха. За благополучие имам страхотна жена (б.а. - брачната половинка му Богомила е щерка на някогашния халф на ЦСКА - Методи Деянов), която готви прелестно и залагаме на българска кухня.

Със мощното си показване ти като че ли отвори вратите за българи в Шльонск. Преди няколко дни с отбора подписа Симеон Петров от ЦСКА 1948, а се приказва за интерес и към младока Росен Божинов, който се подвизава във втория отбор на тима от Бистрица. Чу ли се със Симеон?

- Да, аз знаех, че има интерес и договарят с него. Обадих му се и му споделих, че това ще бъде прелестна крачка напред в кариерата му. Във Вроцлав той ще има опция да израсне като футболист и персона. Ще се веселя повече българи да заиграят в Полша и се надявам с изявите си да съм причина за това.

Но няма ли да станете доста централните бранители в Шльонск?

- Е, това към този момент е въпрос към треньора.

Вроцлав до Втората международна война е бил немски, а и Полша във футболно отношение е като " пристанище " на Германия, та в тази връзка те запитвам да не се окаже, че един българин ще размени различен българин в Шльонск и Алекс Петков ще поеме в посока Бундеслигата?

- (Смее се.) Не, не. Засега няма нищо такова, само че Дай Боже, един ден да се случи.

Ти стартира футболния си път в Шотландия, по-късно мина през България, а в този момент си в Полша. Колко друг е футболът в трите страни?

- В Шотландия бях в юношеските години, само че там се работи доста интензивно, на доста високи обороти. Научих доста неща, само че не изиграх доста мачове. В България преди Арда за няколко месеца бях в Левски. Благодарен съм на хората там, тъй като също натрупах опит, въпреки че нещата не се получиха добре и можех да дам повече...

Ще те прекъсна - ти си наследник на Милен Петков и шурей на Методи Деянов. Двама емблематични играчи на ЦСКА, големи любимци на алената аудитория, а в един миг облече фланелката на Левски. Това беше толкоз нелогично и не смяташ ли, че ориста си сподели думата и по тази причина нещата не ти се получиха на " Герена "?

- Аз не се дразня на никого в Левски и неприятна дума няма да кажа, само че забавното бе, че откакто с колегата ми в отбраната там Живко Атанасов си тръгнахме, по-късно играхме дружно в националния тим... Не скърбя и считам, че Арда бе верен избор, който ми оказа помощ да заиграя в Полша, което е крачка напред за мен.

А къде ти подхожда най-вече методът на живот - в България или в Полша? Шотландия знам, че няма по какъв начин да е преди всичко и по тази причина не я включвам във въпроса?

- В Полша всичко ни е уредено и е доста елементарно да мисля единствено за футбол, само че все пак по-хубаво място от България няма. Истината е, че ние сме по-топли, по-сърдечни хора и това е огромният плюс.

Синът ти Матей навърши годинка през октомври и както се споделя във футбола, " стартира ли към този момент тренировки с топка "?

- О, да. И даже е решил, че желае да стане вратар...

Чакай, чакай... Аз таман желаех да те попитам дали ще наподобява на дядовците си, които бяха брилянтни с топка в крайници, или на теб, а ти ми приказваш, че ще поставя ръкавици?

- (Смее се.) Да, да. Аз не мога да се измервам с тях при боравенето с топка и работя по различен метод, само че Матей е корав в решението си. Сега не оставя дядо си на мира (б.а. - Милен Петков) и по през целия ден го кара да му бие дузпи, а той единствено се хвърля и избавя.
 Бразилец сменя Роналдо в Левски
Бразилец сменя Роналдо в Левски

Нападателят на " сините " е спазарен за Ростов
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР