Бившият треньор на Левски и националния отбор Станимир Стоилов отново

...
Бившият треньор на Левски и националния отбор Станимир Стоилов отново
Коментари Харесай

Мъри: Искам в клуб, Левски пожела ментета пред стадион

Бившият треньор на Левски и националния тим Станимир Стоилов още веднъж е свободен и търси ново предизвикателство, откакто напусна Казахстан при започване на годината. Той разкри в изявление пред "Тема Спорт ", че се надява да почне още веднъж работа в клубен отбор, а също по този начин разяснява и наболелите въпроси за Левски, ЦСКА, както и футбола у нас като цяло.

- Г-н Стоилов, ка­то заредите бате­риите, кое ще ви влече повече - да поемете клубен или национа­лен отбор?

- Не върша тактики, само че с клубен тим ще е по-добре. Ще имам повече работа, ще съм no-ангажиран. В клубния отбор повече може да ти се ви­ди "произведението ". Какво имам поради - основаване на жанр и метод на игра, създава­нето и проявлението на нови играчи, израстването на оста­налите футболисти - сравне­нието какви са били преди ид­ването ти и по-късно. Хубаво е за треньор, откакто при­ключи уговорката си в даден отбор, да види след време фут­болисти, на които е дал път, да израстват и да заиграят в огромен клуб. Такива, които са би­ли незнайни, а по-късно все­ки ги сочи с пръст и споделя, че са положителни. Това е задоволство за всеки треньор.

- Направете къса прогно­за за задаващия се нов сезон в родното състезание на база на селекциите, които се пра­вят, на някои треньорски, а и структурни и организацион­ни промени в клубовете.

- Не съм гледал в елементи мач на нито един български тим. Като стартира първен­ството, ще следя по-внимателно няколко дуела и ще бъда no-подготвен. Ние ви­наги сме мощни в предварител­ното говорене, в прогнозите.

- Доста клубове направиха огромни селекции, Лудогорец извади няколко милиона евро за нови...

- Лудогорец постоянно е имал положителни играчи. Но те би трябвало да си подобрят образа, в случай че желаят да задържат хегемонията си. ЦСКА би трябвало да догонва. А от челната тройка Левски има най-вече да съкратява дистанцията - и от Лудогорец, и от ЦСКА. Аз чакам тройка­та да е отново такава, както и Бе­рое да бъде доста по-солиден отбор през новия шампионат. Черно море, в случай че успее да заме­сти напусналите футболисти, също ще наподобява солидно. Ще ми бъде забавно поведение­то на Ботев Пловдив, тъй като назначи треньор с визитка. Ще забележим Желко Петрович по какъв начин ще развие отбора и стила. Остана­лите са тимове от средата на таблицата и такива, които постоянно се борят да не изпад­нат. Ще е любопитно да забележим по какъв начин ще се включат новаците Царско село и Арда.

- Арда хвърли много пари за селекция - взеха повече от 10 нови, дават положителни заплати. Какво очаквате от отбора на приятеля ви Стамен Белчев, очевидно ще гони първата шести­ца?

- Големи пари се хвърлят, ко­гато купуваш играчи. Това, че си взел свободни сътрудници и си им дал заплати, не значи, че са положителни футболисти. През този интервал не съм приказвал доста със Стамен. Той готвеше от­бора на лагер, а аз не съм чо­век, който звъни и желае да дава препоръки. Белчев най-добре си знае състава и възможности­те му. Проблемът особено на този тим ще бъде, че те­зи над 10 футболисти занапред стартират да упражняват, защо­то до момента са почивали в оча­кване на по-добри предложения. И ще се окаже, че не са подготвени за шампионата. Пробле­мът ще пристигна оттова, че треньорът няма да има задоволително време да работи с тези играчи. Това, че си взел несъмнено количе­ство футболисти, не значи нищо. Даже и да са мощни, не значи, че те ще създадат до­бър тим. Естествено, ти­мове като Арда и Царско село имаха потребност от подкрепления, тъй като равнището в Първа и Втора лига е радикално различ­но. И в случай че тези сформира не се подсилят, доста мъчно ще могат да са спокойни за оста­ването си. Мисля, че ще са в тази петица-шестица, която ще се бори за оцеляване. Труд­но щяха да намерят положително ни­во със остарелия капацитет - ну­жен им бе нов. Всички клубове се стараят съгласно възможно­стите си да вършат селекция, което е позитивно. Но не е по никакъв начин елементарно, изключително за тези, които се финансират от един човек. Затова ще гледаме с ин­терес, факт е, че първенство­то ще бъде любопитно, както бе и предишното, а хората ис­кат да го гледат. Ангажимент на клубове, треньори и футбо­листи е да вдигнем качество­то. Виждат се положителни терени, осветяване, стартира по малко да се строи...

- Това е вашата тематика, коя­то подхванахте още преди 12-13 години...

- Преди 15-20 години гово­рех за терените и за осветле­нието. Сега от няколко години дублирам, че би трябвало да се вършат игрища и бази. Дай Боже да не е след 10-15 години да стартираме да ги строим. За­щото без личен стадион нито един клуб няма бъдеще. И ми звучи смешно изявлението на ръководители, че приказваме повече за стадио­ни, а не за футбол. Ние приказваме за тях, тъй като единствено в България и в още две страни в света ня­ма игрища. Без такива не мо­жеш да разчиташ на трайно наличие. С тях ще прода­ваш и повече абонаментни карти, маркетингът ти ще върви, а фенът ще си знае мя­стото на арената. И ще идват по це­ли фамилии. Това са неща, които хората са ги осъзнали преди нас. Ако можеше без стадио­ни, Тотнъм нямаше да по­строи подобен за 1 милиард.

- Това ли имах­те поради, ко­гато, запитани с следващия въпрос за Левски, вие ка­захте от "Герена " да ви се обадят, ка­то стартират да строят стадион? Че едвам тогава клубът ще е подготвен за вас...

- Имах поради, че такива топклубове, каквито желаят да са Левски и ЦСКА в Бълга­рия, би трябвало да имат лична база и стади­он. Без това не можеш да продължиш разви­тието си. Ставаше, само че преди 15 години, към този момент не. Така ще можеш да привли­чаш и по-качествени чуж­денци. Защото доста от тях желаят да видят базата ти, почитателите ти. Да видят къде ще играят, къде ще спят. А наред с това ги вълну­ва и заплащането. Защото положителния футболист го канят шест-седем тима и той би трябвало да направи своя избор. И ти, като не отговориш на равнището на останалите, по какъв начин ще го вземеш? Гледат се още уместност и куп други неща. Има играчи, за кои­то не е значимо толкоз да завоюват - нагледно казано, дали ще вземат 120 или 130 хиляди на година, едвам ги заинтри­гуваш с план. Искат да ви­дят база, условия, почитатели, при­съствие в евротурнирите -имаш ли ги тези неща, имаш и предимство. Затова и ми звучат смешни изявленията, че приказваме повече за стадио­ните. А защо да приказваме? Ладите и москвичите от дълго време ги забравихме желаеме да караме мерцедеси и беемвета. Истината е, че Лев­ски има много неща, които би трябвало да свърши, в случай че желае да е прелъстителен за футбо­листи и треньори. Преди 10 години в Левски строяхме общежитие, изкуствено игрище, правихме главен те­рен. Клубът закупи рейс, за който чакаше и Челси - те го взеха 5 месе­ца след нас. Стана със съ­действието на Боримиров, поради който Левски съумя да изпревари Челси. Аз бях с него, когато го поръ­чахме - той бе­ше футболист, а аз треньор, само че видях уважение­то към него в Германия. Ако ви опиша по какъв начин ни посрещнаха и какви отстъп­ки ни направи­ха... Това приказва за клуб. Затова огромните имена и легендите на Левски могат постоянно да оказват помощ по някакъв метод. Теренът ни то­гава беше същият като този на "Алианц Арена " на Байерн Мюнхен, отново със съдействието на Боримиров. Пращахме там и футболисти, с цел да се лекуват при техните доктори. И това той го направи, до момента в който още бе футболист. А ние това очевидно не го оценяваме.

- Защо 12 години не е пипан теренът на "Герена "? Арсен Венгер държеше да има под­мяна на всеки 5-6 месеца с по­следно потомство настилка...

- Когато германците ни на­правиха терена, споделиха, че сре­щу 100 хиляди евро ще го сме­нят на 5-6 години, като може да стартира да се играе на нови­те чимове още след седмица. Но ние предпочитахме да купуваме всенародни ментета и да ги разхождаме по "Герена ", в сравнение с да помислим за игрище или друго. Това е дълга и мъчителна тематика. Дано нещо се промени. Само дадох при­мер, че когато търсиш и имаш предпочитание, можеш и да постиг­неш нещо. Ние по какъв начин убедихме преди години Тодор Батков да купи рейс, да направи те­рен, да лекуваме играчите си в Германия? Всичко може, стига да обичаш клуба си и да го пра­виш от сърце за него. А при нас много от треньорите оти­ват там, с цел да реализиран ня­какъв резултат. Само и единствено през днешния ден да кажат - аз съм шам­пион, или аз съм притежател на ку­пата. Или да се похвалят - бих този или оня. А това, че не е помислил за клуба, не е значимо... Отива се единствено за бърз резул­тат, а не би трябвало да е по този начин. Необходимо е всеки собстве­ник да мисли по какъв начин да си построява клуба.

- В момента от ЦСКА каз­ват, че имат пари за строе­жа на нов стадион, само че други скачат и декларират, че там не може да се отреже и едно дърво. Срещат отпор...

- Има задоволително про­странство на "Българска ар­мия " да се построи стадион, без да се излиза от границите на настоящия... А другите пре­тенции - в случай че в Борисовата гра­дина е шумно, до момента в който се строи, то на други места би трябвало да е все едно мятат бомби. Нали в парка няма живе­ещи -жилищните здания са дал­еч оттова. То тогава и други­те тимове не би трябвало да стро­ят игрища поради шума. То­ва са несериозни неща.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР