Бившият треньор на женския национален отбор по футбол в Испания

...
Бившият треньор на женския национален отбор по футбол в Испания
Коментари Харесай

#MeToo и в Испания: треньор e тормозил сексуално футболистки

Бившият треньор на женския народен тим по футбол в Испания Игнасио Кереда е тормозил полово играчите си – това стана ясно от книгата " Не ги наричайте девойки, наричайте ги футболистки " на журналистката Данае Боронат. В нея са събрани разказите на няколко генерации футболистки, станали обект на полово посягане от Кереда. Той управлява женския народен тим " в продължение на цели 27 години – от 1988 до 2015 година, когато подава оставка.

През всички тези години методите му за трениране на играчите са били противоречиви, а слуховете за полови злоупотреби са съпътствали цялата му кариера, само че за първи път те са доказани от няколко девойки по едно и също време. „ Щипеше ме по задника и питаше: „ Искаш ли да схванеш по какъв начин петела опложда кокошката? “, споделя едно от тях, представено от испанския ежедневник El Correo.

„ Това, от което се нуждаете, е добър мъж " беше измежду постоянните му препоръки “, споделя друга футболистка, поискала анонимност. Той постоянно карал девойките да подвигат тениските си, като щипел някои и им казвал, че са дебели. За това свидетелства Настоящата футболистка на Реал Мадрид Марта Коредера добавя: „ Не мога да преброя пътите, в които ме е карал да си подвигам тениската. Крещеше ми: " Да ги махаш тия обеци, тъй като предизвикват инфекции! " На идната инспекция, откакто ги махнах, му споделих: " Моля те, не ми вдигай блузата, към този момент не нося обеци. "

Друга известна футболистка Вики Лосада пък споделя, че треньорът е „ давал да се разбере “, че в случай че информация за някоя от тези „ способи “ изоставен съблекалнята, ще има следствията за играчите. През 2015 година Кереда е заставен да подаде оставка, откакто състезателките на националния тим подписаха петиция за напускането му. Официалната причина тогава гласеше, че треньорът не е съумял да ги приготви задоволително добре за Световната купа по женски футбол в Канада през 2015 година, когато тимът за първи път стигна до квалификацията, само че не съумя да пожъне триумф. След оставката тима поема Хорхе Вилда, който и до през днешния ден е отпред на отбора.

Ya está a la venta ‘No las llames chicas, llámalas futbolistas’. Os va a sorprender.
¡Gracias por el recibimiento!
 https://t.co/XmMIQZplq9https://t.co/tJXfKat5A7pic.twitter.com/90GAyY6IPS
— Danae Boronat (@danaeboronat) March 24, 2021
 

Всички тези събития са проследени в детайли в книгата  " Не ги наричайте девойки, наричайте ги футболистки ", в която Данае Боронат споделя в детайли историята на женския футбол в Испания. Основната й цел е да промени публичните настройки към женския футбол и да насърчи хората да възприемат по-сериозно дамите, които се занимават с този спорт, доминиран от мъже.

 
" Пиши, когато се прибереш " – новото женско придвижване
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР