Бившият социален министър Лидия Шулева коментира проблемът с и предстоящата

...
Бившият социален министър Лидия Шулева коментира проблемът с и предстоящата
Коментари Харесай

Лидия Шулева: Хората, осигурявали се на най-ниски нива, трябва да си преместят вноските в НОИ, за да получат поне минимална пенсия

Бившият обществен министър Лидия Шулева разяснява казусът с и идната индексация на. Според нея моментът е извънредно значим за първата кохорта от пенсионери, родени след 1959г.
Тъй като факторите, които въздействат на парите във втория дирек са прекомерно доста. Капиталовите схеми се вършат за дълъг интервал – нормално 40г., колкото е трудовия стаж. Когато се е правила схемата през 2000 година – са определили 20г., само че в тези години имаше 2 рецесии и това се отразява. Не може да се компенсира изоставането, стартира анализът си Шулева.
 Финансист: Системата за втора пенсия е неуспех Финансист: Системата за втора пенсия е неуспех
Системата за втора пенсия, за която се обезпечават всички, родени след края на 1959 година български жители, е неуспех. Това се твърди в до...
" Моментът е основен и би трябвало да се вземат решения по какъв начин ще се образуват пенсиите на първата кохорта от пенсионери, родени след 1959 година Има едно обсъждано решение - да им бъдат понижени пенсиите с 20%, което изрично е незаслужено по три аргументи : ощетяват ги за времето, половината от което са внасяли цялостна вноска. Второ - пенсията от Национален осигурителен институт се образува 33% от страната. Когато се пресмята %, дотацията на страната се маха и те още веднъж се ощетяват. И трето - пресмятат се 5%, които доплаща страната. Комулативно това понижение на пенсията от първия дирек би трябвало да бъде не 20, а към 5-6 %, което автоматически води до по-голяма пенсия за множеството хора, само че не и за тези на. ", акцентира Шулева.

" Проблемът с минималните пенсии е огромен: " Те постоянно са субсидирани - с 40-42% от осигурителния приход – да кажем минималната заплата. Всъщност дотациите постоянно са били 50 – 54% т.е.тези пенсии, с изключение на тези 33%, са субсидирани в допълнение – дава им се – 50 – 54, 60% даже субсидиране от страната. При втория дирек, когато няма от кое място да се вземат тези пари, ще се получи за първата кохорта по-ниски пенсии ", безапелационна беше тя.
" Хората, които са се осигурявали на най-ниски равнища би трябвало да отидат и да си реалокират вноските в първия дирек с цел да получат най-малко една минимална пенсия. Няма от кое място да дойдат парите ", изясни тя.
От 2000г., когато са правени тези прогнози, нещата се трансформираха и не би трябвало да се постолира нещо оттогава и през днешния ден. Хората би трябвало да могат да изчислят двете пенсии и, в случай че е по-ниска от минималната в страната, да се трансферират. Пак споделям, в случай че се запазят тези неща, има опция, в случай че се понижи този коефициент – пенсията да падне под 250. ", изясни своите калкулации и рекомендации Шулева - изключително в миг, когато се приказва за увеличение на минималната пенсия.

 Коронавирусът погълна част от парите за втора пенсия Коронавирусът погълна част от парите за втора пенсия
Над 430 млн. лева от парите за втора пенсия в универсалните пенсионни фондове са изядени от срутва на тържищата през март поради пандемията...
В момента това, което се случва – повдигат се минималните пенсии, само че междинните? Докато минималните се стремим да са над 40% от осигурителния приход – междинните са 30% от осигурителния приход. Това смакаване на пенсиите е извънредно огромен проблем и би трябвало да се обърне внимание на този въпрос . ", уточни различен проблем в пенсионната система Шулева.
За детските надбавки и концепцията да падне подоходния аршин коментарът на някогашния обществен министър беше следния: " Когато детските надбавки се даваха за всички имаше високодоходни родители, на които не им се занимаваше и не се възползваха. Но за нискодоходните - това е от решаващо значение. В тази обстановка аз бих подкрепила нискодоходните фамилии. Нещата към този момент са такива, че даже междинните заплати не са задоволителни за една прехрана, праговете отиват все в нискодоходните фамилии. Тези детски надбавки имат голямо значение за хората с ниски и даже със междинни приходи даже. "
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР